PIECZONA GĘŚ

Pieczona gęś z czosnkiem

Prościej z się nie da…

Pieczona gęś w takiej postaci może być przygotowana nawet przez niewykwalifikowanego męża, z małymi instrukcjami podawanymi z łóżka. Taki obiad sam się przygotuje…

Pieczony czosnek jest niesamowicie delikatny i świetnie sprawdzi się jako dodatek do kaszy czy ziemniaków – wystarczy lekko go rozgnieść.

SKŁADNIKI:

  • 2 nogi z gęsi i podwójna pierś z gęsi (lub 4 nogi)*
  • 1 łyżka soli
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 główki czosnku do upieczenia

* jeśli jesteś posiadaczem całej gęsi, podziel ją i resztę wykorzystaj do ugotowania przepysznego bulionu

  1. Mięso opłucz, dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  2. Czosnek rozetrzyj z solą, wymieszaj z majerankiem.
  3. Natrzyj dokładnie mięso, przykryj i odstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny (najlepiej 12 godzin) do zamarynowania.
  4. Porcje gęsiny ułóż na blaszce do pieczenia, obok rozłóż przekrojone główki czosnku i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C.
  5. Piecz około 120 minut. Co jakiś czas polewaj mięso i czosnek wytapiającym się tłuszczem.
  6. Czosnek wyjmij po 60 minutach. W połowie czasu obróć mięso.

Pieczona gęś marynowana w majeranku

Pieczona gęś
Pieczona gęś
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz