Prościej z się nie da…
Pieczona gęś w takiej postaci może być przygotowana nawet przez niewykwalifikowanego męża, z małymi instrukcjami podawanymi z łóżka. Taki obiad sam się przygotuje…
Pieczony czosnek jest niesamowicie delikatny i świetnie sprawdzi się jako dodatek do kaszy czy ziemniaków – wystarczy lekko go rozgnieść.
SKŁADNIKI:
- 2 nogi z gęsi i podwójna pierś z gęsi (lub 4 nogi)*
- 1 łyżka soli
- 1 czubata łyżka majeranku
- 5 ząbków czosnku
- 2 główki czosnku do upieczenia
* jeśli jesteś posiadaczem całej gęsi, podziel ją i resztę wykorzystaj do ugotowania przepysznego bulionu
- Mięso opłucz, dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym.
- Czosnek rozetrzyj z solą, wymieszaj z majerankiem.
- Natrzyj dokładnie mięso, przykryj i odstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny (najlepiej 12 godzin) do zamarynowania.
- Porcje gęsiny ułóż na blaszce do pieczenia, obok rozłóż przekrojone główki czosnku i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C.
- Piecz około 120 minut. Co jakiś czas polewaj mięso i czosnek wytapiającym się tłuszczem.
- Czosnek wyjmij po 60 minutach. W połowie czasu obróć mięso.