Dzisiaj propozycja na śledzie w sosie musztardowym wykonanym na bazie domowej, własnoręcznie zrobionej musztardy. Było pikantnie… bardzo pikantnie.
Swoją musztardę przygotowałam zainspirowana przepisem z Filozofii Smaku – tutaj znajdziecie oryginał.
DOMOWA MUSZTARDA:
- 6 łyżek żółtej gorczycy
- 6 łyżek octu winnego z białego wina
- 8-9 łyżek wody
- sól, cukier trzcinowy do smaku
- Ziarna gorczycy zalej octem winnym i 3 łyżkami wody, przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce aby gorczyca wchłonęła płyn (przynajmniej na 12 godzin).
- Po tym czasie zmiksuj dodając wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku solą i cukrem trzcinowym.
- Gotową musztardę przechowuj w lodówce zamkniętą w słoiczku.
SKŁADNIKI:
- 40 dkg matjasów
- 3 łyżki musztardy
- 1 szklanka majonezu
- Jeśli korzystasz ze śledzi solonych namocz je wcześniej, aby pozbyć się nadmiaru soli.
- Filety pokrój w niewielkie kawałki, dodaj musztardę i majonez, wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin do zamarynowania.