ŚLEDZIE Z DOMOWĄ MUSZTARDĄ

Śledzie i domowa musztarda

Dzisiaj propozycja na śledzie w sosie musztardowym wykonanym na bazie domowej, własnoręcznie zrobionej musztardy. Było pikantnie… bardzo pikantnie.

Swoją musztardę przygotowałam zainspirowana przepisem z Filozofii Smaku – tutaj znajdziecie oryginał.

DOMOWA MUSZTARDA:

  • 6 łyżek żółtej gorczycy
  • 6 łyżek octu winnego z białego wina
  • 8-9 łyżek wody
  • sól, cukier trzcinowy do smaku
  1. Ziarna gorczycy zalej octem winnym i 3 łyżkami wody, przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce aby gorczyca wchłonęła płyn (przynajmniej na 12 godzin).
  2. Po tym czasie zmiksuj dodając wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku solą i cukrem trzcinowym.
  3. Gotową musztardę przechowuj w lodówce zamkniętą w słoiczku.

SKŁADNIKI:

  • 40 dkg matjasów
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 szklanka majonezu
  1. Jeśli korzystasz ze śledzi solonych namocz je wcześniej, aby pozbyć się nadmiaru soli.
  2. Filety pokrój w niewielkie kawałki, dodaj musztardę i majonez, wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin do zamarynowania.

Śledzie z domową musztardą

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz