Ten przepis musiał w końcu zaistnieć na moim blogu – nazwa do czegoś zobowiązuje. Smażone ciastka na karnawał, a w skład ciasta wchodzą woda różana oraz kardamon. Właśnie taki smakołyk serwowany był w kafejce Cafe Babilon w Ballinacroagh. Trochę poszukałam o tych egzotycznych faworkach i tak naprawdę istnieją w wielu kuchniach. Obecne są w kuchni irańskiej i perskiej – to właśnie dzisiejszy przepis, kuchni afgańskiej – te są posypane cukrem pudrem i zmielonymi pistacjami, bardzo podobne ciasteczka występują także w kuchni indyjskiej.
Nie wiem jak powinny wyglądać słoniowe uszy wg Marshy Mehran, po przeglądnięciu wielu stron z przepisami uznałam, że moje będą wyglądały w ten sposób…
SKŁADNIKI SŁONIOWE USZY, SMAŻONE CIASTKA NA KARNAWAŁ:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody różanej
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 3 i 3/4 szklanki mąki
- 6 szklanek oleju roślinny do smażenia
DO POSYPANIA:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- mielony kardamon, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
- Jajko ubić w misce, dodać mleko, cukier, wodę różaną i kardamon, następnie stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać powoli na jednolitą masę, jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać odrobinę mąki.
- Ciasto rozwałkować na czystej powierzchni oprószonym mąką wałkiem na grubość arkusza papieru. Ciasto musi być naprawdę cienko rozwałkowane ciasteczka dzięki temu będą naprawdę chrupkie. Z ciasta wycinać krążki i robić z nich uszy… W książce Marsha opisuje to tak: „z każdego krążka kciukiem i palcem wskazującym uformować kokardkę” kilka stron dalej: „kciukiem i palcem wskazującym zalepić środek krążka w kształt łuku”. W internecie znalazłam opis wraz z wyglądem afgańskiej wersji słoniowych uszy i postanowiłam zrobić je jak poniżej – zlepiałam promień krążka.
- Ciastka usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Na koniec, po wystudzeniu, posypać mieszanką cynamonu i kardamonu z cukrem pudrem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Zobacz inne moje propozycje na Tłusty Czwartek i karnawał.
6 komentarzy
Wspaniałe! U mnie na liście do wykonania 🙂
Pojedyncze uszy 🙂 też fajny pomysł :)) u nas podwójne.
Przyznaję, pychota!
Pozdrawiam serdecznie
Lauro, żeby uformować kokardki, trzeba ustawić kciuk na dole, a palec wskazujący na górze kóleczka, a później wystarczy ściągnąć je do siebie i ścisnąć. Następnie trzeba je lekko wygiąć w łuk…moje wyglądały tak:
http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/2012/02/Sloniowe-uszy-gusz-e-fil.html#ListaKomentarzy
Pozdrawiam i miłego weekendu Ci życzę:))
ooo, śliczne te Twoje kokardki..
Dziękuję Lauro! Twoje równie śliczne:)))
Też robiłam wg przepisu z książki M.Mehran.