ZUPA SOCZEWICOWA, NAJPROSTSZA

Soczewicę dokładnie poznałam od kiedy jestem na diecie niskoindeksowej, wcześniej używałam jej dość sporadycznie. Można z niej wyczarować nieskończone ilości potraw. Była już sałatka z tuńczykiem, była sałatka z warzywami były pierogi a dziś będzie zupa soczewicowa. Pożywna, ale nie tucząca, której podstawą jest soczewica. Szybki czas wykonania to nie jedyne jej zalety. Piękny czerwony kolor – prawie jak pomidorówka.

Jeśli dla kogoś zbyt lekka można całość wzbogacić pulpecikami z mielonego mięsa.

SKŁADNIKI – ZUPA SOCZEWICOWA:

  • 25 dag czerwonej soczewicy
  • 5 pomidorów świeżych lub z puszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oregano
  • starty parmezan, do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Soczewicę dokładnie wypłukać, następnie zalać wodą, tak aby soczewica była zakryta i gotować około 15 minut. W razie potrzeby dolać więcej wody.
  2. Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w talarki, cebulę w kostkę a czosnek rozetrzeć z solą. Jeśli używamy świeżych pomidorów należy obrać je ze skórki (wystarczyć polać je wrzątkiem) i pokroić.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej oprószoną solą cebulę, kiedy się zeszkli dołożyć marchewkę, liście laurowe i roztarty czosnek. Smażyć, często mieszając, tak aby czosnek się nie przypalił.
  4. Dodać pomidory lub przecier i dusić chwilę. Całość dodać do obgotowanej soczewicy, doprawić i gotować kolejne 15 minut.
  5. Przed podaniem posypać wiórkami parmezanu lub innego twardego sera.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

  1. Zupa z soczewicy jest super, mam na nią parę przepisów. Jest sycąca (dużo białka) i zdrowa. Lubię czerwoną soczewicę bo nie trzeba jej namaczać, jest szybciej 🙂

Zostaw komentarz