Soczewicę dokładnie poznałam od kiedy jestem na diecie niskoindeksowej, wcześniej używałam jej dość sporadycznie. Można z niej wyczarować nieskończone ilości potraw. Była już sałatka z tuńczykiem, była sałatka z warzywami były pierogi a dziś będzie zupa soczewicowa. Pożywna, ale nie tucząca, której podstawą jest soczewica. Szybki czas wykonania to nie jedyne jej zalety. Piękny czerwony kolor – prawie jak pomidorówka.
Jeśli dla kogoś zbyt lekka można całość wzbogacić pulpecikami z mielonego mięsa.
SKŁADNIKI – ZUPA SOCZEWICOWA:
- 25 dag czerwonej soczewicy
- 5 pomidorów świeżych lub z puszki
- 3 łyżki oliwy
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 3 listki laurowe
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oregano
- starty parmezan, do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Soczewicę dokładnie wypłukać, następnie zalać wodą, tak aby soczewica była zakryta i gotować około 15 minut. W razie potrzeby dolać więcej wody.
- Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w talarki, cebulę w kostkę a czosnek rozetrzeć z solą. Jeśli używamy świeżych pomidorów należy obrać je ze skórki (wystarczyć polać je wrzątkiem) i pokroić.
- Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej oprószoną solą cebulę, kiedy się zeszkli dołożyć marchewkę, liście laurowe i roztarty czosnek. Smażyć, często mieszając, tak aby czosnek się nie przypalił.
- Dodać pomidory lub przecier i dusić chwilę. Całość dodać do obgotowanej soczewicy, doprawić i gotować kolejne 15 minut.
- Przed podaniem posypać wiórkami parmezanu lub innego twardego sera.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
Jadłam tą zupę już na kilka sposobów i zawsze jest równie pyszna 🙂
E tam tucząca, pyszna 🙂
Zupa z soczewicy jest super, mam na nią parę przepisów. Jest sycąca (dużo białka) i zdrowa. Lubię czerwoną soczewicę bo nie trzeba jej namaczać, jest szybciej 🙂