Ten przepis na ciasteczka kalafiorowe był przygotowany na specjalną sesję do Magazynu KOCIOŁ. Ciasteczka takie sprawdzą się jako przekąska zarówno w domu jak i podczas wyjścia. Są idealne do zabrania w podróż lub jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Mają niski indeks glikemiczny, więc mogą po nie sięgnąć osoby z cukrzycą i zmagające się z insulinoopornością.
W 20 numerze poza tradycyjnymi działami, możecie znaleźć cudną sesję z przepisami na podróż. Koniecznie wpadnijcie pooglądać przepisy oraz przepiękne zdjęcia autorstwa Rafała Komorowskiego. Piękny plener w podwrocławskiej wsi, cudowni modele i niesamowite światło letniego popołudnia. U mnie tylko dwie zajawki zdjęciowe, oczywiście więcej materiału znajdziecie w 20 numerze Magazynu Kocioł.
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA KALAFIOROWE:
- 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
- 250 g sera żółtego
- 4 jajka
- 3-4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Kalafiora bardzo drobno posiekaj, poszatkuj lub zmiel w maszynce na dużych oczkach. Podgrzej na największej mocy w kuchence mikrofalowej, następnie ostudź i odciśnij nadmiar wody.
- Dodaj 200 g sera żółtego, jajka oraz mąkę i dopraw solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Formuj, najlepiej łyżką do lodów, równe porcje i rozkładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na koniec lekko dociśnij tworząc koła, a wierzch posyp pozostałym żółtym serem.
- Piecz w temperaturze 200°C przez 15–20 minut. Przechowuj w lodówce, najlepiej w zamykanym pojemniku.
