Sos z dodatkiem tahini może całkowicie odmienić smak zwykłych warzyw. Dość dawno zanotowałam ten przepis i jakoś nie mógł znaleźć swojej premiery. Kiedy przygotowywałam kurczaka adobo, stwierdziłam, że surówka z sosem tahini będzie do niego idealnym dodatkiem. Oczywiście można użyć dowolnych warzyw, ale ja tym razem chciałam wypróbować przede wszystkim jadalność liści rzodkiewki. W jednym z programów Jamie Oliver robił ekspresową surówkę i do szatkownicy do warzyw wrzucił między innymi pęczek rzodkiewek wraz z liśćmi. Okazuje się, że liście są jak najbardziej jadalne (można z nich zrobić na przykład pesto) i mają te same właściwości odżywcze co same rzodkiewki – w mojej kolorowej surówce dodały ciemnej, zielonej barwy.
Taka surówka świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięs lub ryb z grilla.
SKŁADNIKI – SURÓWKA Z SOSEM TAHINI:
- 1/2 niezbyt dużej kapusty pekińskiej
- 1 pęczek rzodkiewek z liśćmi
- 1 papryka czerwona
- 1/2 ogórka szklarniowego
- Warzywa dokładnie opłukać i osuszyć, następnie pokroić w cienkie paski i przełożyć do miski.
SKŁADNIKI NA SOS TAHINI:
- 2 łyżeczki tahini, czyli pasty sezamowej
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 cytryny
- 1/4 szklanki oleju z pestek winogron, można zastąpić innym
- 1/4 szklanki wody
- sól do smaku
- Wszystkie składniki połączyć doprawić solą.
- Sosem polać warzywa i delikatnie wymieszać.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
Bardzo fajny pomysł na sos z pastą tahini. Ja mam jej cały słoik i za bardzo nie wiedziałam jak ją wykorzystać oprócz hummusu.Dzięki za inspirację.Pozdrawiam Ania
tahini można dodawać do różnych sałatek, w hotelu w Egipcie był rewelacyjny bar sałatkowy – różne składniki i można było sobie samemu komponować cuda. Podpatrzyłam kompozycję (robił ją kelner) tahini, natka pietruszki, świeży ogórek i kuskus – było to rewelacyjne.