CIASTO SEZAMOWE NA KRUCHYM CIEŚCIE

Ciasto sezamowe na kruchym cieście

Ciasto sezamowe to poznałam u mojej przyjaciółki Ireny na przyjęciu z okazji Chrztu Św. jej córeczki Majki. Ona piekła je wtedy pierwszy raz (ciasto jest popisowym ciastem mamy Krzyśka). I choć pani Gienia dopatrzyła się, że brakuje w nim proszku do pieczenia – wyszło super i wszystkim smakowało.

Uwielbiam wypieki na kruchym cieście – zobacz moje propozycje.

Piekłam je już dwa razy, za pierwszym bardzo pilnowałam się, żeby nie pominąć żadnego składnika – wyszło super i wszystkim smakowało.

Drugi raz to było pieczenie pod presją czasu, i mimo że w czasie przekładania masą chałwową zorientowałam się, że nie dodałam wiórek kokosowych – wyszło super i wszystkim smakowało.
Zastanawiam się, jaki jeszcze składnik można w nim pominąć, żeby… wyszło super i wszystkim smakowało.

SKŁADNIKI NA CIASTO SEZAMOWE:

KRUCHE CIASTO:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Składniki posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto, następnie podzielić je na pół i rozłożyć na dwie takiej samej wielkości blaszki wyłożone papierem do pieczenia (u mnie 25×35 cm).

WARSTWA SEZAMOWA:

  • 1 szklanka sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • 75 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  1. Wszystkie składniki rozpuścić na patelni i rozsmarować na jednym z placków, surowym.

WARSTWA KOKOSOWA:

  • 1/2 – 3/4 szklanki kwaśnego dżemu
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dkg wiórek kokosowych
  1. Ubić sztywną pianę z białek, dodać cukier i wymieszać z wiórkami. Drugi z placków posmarować dżemem, następnie na wierzch wyłożyć pianę i wyrównać
  2. Placki upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (ok. 30 minut) – ja piekłam oba na raz. Sezam powinien wyglądać jak sezamki ze sklepu.

MASA CHAŁWOWA:

  • 15 dkg chałwy (ja tym razem dałam jej prawie dwa razy więcej i tak już będę robiła)
  • 175 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (dałam trochę mniej ze względu na większą ilość chałwy)
  1. Wszystkie składniki rozpuścić na patelni i wystudzić.
  2. Masę chałwową wyłożyć na placek z dżemem i białkami, na wierzch położyć placek z sezamem, lekko docisnąć.
  3. Odstawić na kilka godzin do lodówki, ale jeśli domownicy stoją Ci nad głową, trzeba kroić od razu, nie patrząc na to, że się kruszy.

Zobacz także...

14 komentarzy

  1. ciacho przepyszne.. ale nie piekłam go pierwszy raz tylko któryś raz z kolei. Proszku zapomniałam dodać w rwetesie przygotowań do chrzcin.

    Irena

    ps. rewelacyjne zdjęcia

  2. Smakowicie się czyta i mimo, że chyba bardzo słodkie i sycące jest to ciasto, to mam na nie wielki apetyt, kwaśne dżemy mam własne. Tylko jakie duże te blaszki ? Iza

  3. Czy tu nie ma jakiejś pomyłki? Warstwę z chałwą powinno się chyba miksować a nie rozpuszczać na patelni? Ja rozpuściłam tak jak w tym nieszczęsnym przepisie i wyszła zbita bryła a nie masa. Oczywiście do wyrzucenia, nie dało się już nic z tym zrobić.

    1. ja to ciasto robiłam kilka razy, nigdy nie miałam problemu z masą chałwową. Może miałaś zbyt wysoką temperaturę na patelni lub chałwa była kiepskiej jakości?

Zostaw komentarz