CIASTO SEZAMOWE NA KRUCHYM CIEŚCIE

Ciasto sezamowe na kruchym cieście

Ciasto sezamowe to poznałam u mojej przyjaciółki Ireny na przyjęciu z okazji Chrztu Św. jej córeczki Majki. Ona piekła je wtedy pierwszy raz (ciasto jest popisowym ciastem mamy Krzyśka). I choć pani Gienia dopatrzyła się, że brakuje w nim proszku do pieczenia – wyszło super i wszystkim smakowało.

Uwielbiam wypieki na kruchym cieście – zobacz moje propozycje.

Piekłam je już dwa razy, za pierwszym bardzo pilnowałam się, żeby nie pominąć żadnego składnika – wyszło super i wszystkim smakowało.

Drugi raz to było pieczenie pod presją czasu, i mimo że w czasie przekładania masą chałwową zorientowałam się, że nie dodałam wiórek kokosowych – wyszło super i wszystkim smakowało.
Zastanawiam się, jaki jeszcze składnik można w nim pominąć, żeby… wyszło super i wszystkim smakowało.

SKŁADNIKI NA CIASTO SEZAMOWE:

KRUCHE CIASTO:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Składniki posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto, następnie podzielić je na pół i rozłożyć na dwie takiej samej wielkości blaszki wyłożone papierem do pieczenia (u mnie 25×35 cm).

WARSTWA SEZAMOWA:

  • 1 szklanka sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • 75 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  1. Wszystkie składniki rozpuścić na patelni i rozsmarować na jednym z placków, surowym.

WARSTWA KOKOSOWA:

  • 1/2 – 3/4 szklanki kwaśnego dżemu
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dkg wiórek kokosowych
  1. Ubić sztywną pianę z białek, dodać cukier i wymieszać z wiórkami. Drugi z placków posmarować dżemem, następnie na wierzch wyłożyć pianę i wyrównać
  2. Placki upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (ok. 30 minut) – ja piekłam oba na raz. Sezam powinien wyglądać jak sezamki ze sklepu.

MASA CHAŁWOWA:

  • 15 dkg chałwy (ja tym razem dałam jej prawie dwa razy więcej i tak już będę robiła)
  • 175 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (dałam trochę mniej ze względu na większą ilość chałwy)
  1. Wszystkie składniki rozpuścić na patelni i wystudzić.
  2. Masę chałwową wyłożyć na placek z dżemem i białkami, na wierzch położyć placek z sezamem, lekko docisnąć.
  3. Odstawić na kilka godzin do lodówki, ale jeśli domownicy stoją Ci nad głową, trzeba kroić od razu, nie patrząc na to, że się kruszy.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

14 komentarzy

  1. ciacho przepyszne.. ale nie piekłam go pierwszy raz tylko któryś raz z kolei. Proszku zapomniałam dodać w rwetesie przygotowań do chrzcin.

    Irena

    ps. rewelacyjne zdjęcia

  2. Smakowicie się czyta i mimo, że chyba bardzo słodkie i sycące jest to ciasto, to mam na nie wielki apetyt, kwaśne dżemy mam własne. Tylko jakie duże te blaszki ? Iza

  3. Czy tu nie ma jakiejś pomyłki? Warstwę z chałwą powinno się chyba miksować a nie rozpuszczać na patelni? Ja rozpuściłam tak jak w tym nieszczęsnym przepisie i wyszła zbita bryła a nie masa. Oczywiście do wyrzucenia, nie dało się już nic z tym zrobić.

    1. ja to ciasto robiłam kilka razy, nigdy nie miałam problemu z masą chałwową. Może miałaś zbyt wysoką temperaturę na patelni lub chałwa była kiepskiej jakości?

Zostaw komentarz