Pyszna, prosta sałatka z soją i z ogórkami konserwowymi w sosie pomidorowo-czosnkowym.
Bardzo ciekawy smak – soja, ogórki konserwowe i cebulka w dwóch wersjach: lekko karmelizowanej w sosie pomidorowym oraz na surowo. Polecam.
Wzorowałam się na przepisie na sałatkę z tej strony.
SKŁADNIKI:
- 30 dkg soi
- 2 średniej wielkości cebule
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 ogórki konserwowe
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki cukru
- sól do smaku
- pieprz mielony
- Soję opłucz i namocz na noc. Wodę odlej, zalej czystą i gotuj do miękkości, przestudź i odstaw do wystudzenia.
- Obierz cebulę, czosnek. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj jedną cebulę, oprósz solą i smaż chwilę tak aby cebula się zeszkliła. Dodaj cukier i smaż jeszcze kilka minut.
- Dodaj przecier pomidorowy, a po kilku minutach pomidory z puszki oraz posiekany czosnek. Duś na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Wystudź.
- Soję wymieszaj z zimnym sosem pomidorowym, dodaj pokrojone w kostkę ogórki i drugą połowę cebuli. Dopraw solą i pieprzem.
- Odstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, aby składniki się „przegryzły”.
2 komentarze
pomysł bardzo smaczny :]
ciekawy pomysł :d