Przepyszne wyszły te kotlety z kurczaka i kalafiora. Obstawiałam, że będą ok, ale przerosło to moje oczekiwania. Podane z puree na bazie zielonego groszku, podprawionego miętą
SKŁADNIKI NA KOTLETY Z KURCZAKA:
- 500 g piersi z kurczaka
- opakowanie kalafiora marki Poltino
- 100 g żółtego sera startego na wiórki
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki oleju plus ilość do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka pokrój na małe kawałki. Dodaj obrany czosnek, łyżeczkę soli, 3 łyżki oleju i dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania na przynajmniej 2 godziny.
- Kalafiora przełóż na sitko i odstaw do całkowitego rozmrożenia. Odsącz wodę i pokrój drobno.
- Połącz w misce kurczaka, kalafiora, ser żółty, dodaj jajka i mąkę. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
SKŁADNIKI NA PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU:
- 500 g zielonego groszku mrożonego
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- garść liści świeżej mięty
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Groszek zalej mlekiem, dodaj łyżkę masła, szczyptę soli i gotuj 10-15 minut, do miękkości groszku i odparowania nadmiaru płynu. W razie potrzeby podlewaj niewielką ilością wody.
- Dodaj listki mięty oraz resztę masła i zblenduj.
- Dopraw solą.