To takie osłodzenie diety, jogurtowe naleśniki na sodzie z własnoręcznie usmażoną konfiturą. Inspiracją był powoli tracący swą świeżość rabarbar w mojej lodówce. Na Lawendowym Domie znalazłam przepis na konfiturę rabarbarowo-truskawkową, truskawki miałam co prawda mrożone, ale konfitura wyszła cudowna. Kiedy konfitura już była, coś trzeba było do niej dodać. Na pumpernikiel jest mi ciężko patrzeć, więc postanowiłam wykombinować to co lubię najbardziej – naleśniki. Proporcje są na jeden naleśnik, dla jednej osoby.
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI NA SODZIE:
- 1 białko
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej (pszenna lub orkiszowa)
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki chudego twarogu
- 1 szczypta sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- olej, do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Sodę wymieszać z jogurtem i twarogiem.
- Białko ubić na pianę z dodatkiem soli.
- Połączyć wszystkie składniki.
- Olej rozprowadzić pędzelkiem na patelni.
- Usmażyć naleśnik.
- Miałam trochę problemów z przewróceniem placka na drugą stronę – aby ułatwić smażenie można zamiast jednego dużego usmażyć kilka małych placuszków – będzie łatwiej je przewracać.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.