To danie powstało trochę przez przypadek 🙂 . Przygotowując do obiadu sałatkę tabuleh, sypnęło mi się nieco za dużo kaszy bulgur, którą trzeba było jakoś zagospodarować. Wielkie cukinie z hodowli brata i bratowej czekały na jakiś pomysł. Ser kozi przez jakoś sam wskoczył podczas porannych zakupów.
I oto jest…
Zapiekana, faszerowana cukinia z kozim serem i kaszą bulgur. Prosto, szybko i zdrowo.
SKŁADNIKI:
- 1 duża lub dwie mniejsze cukinie
- 1/2 szklanki drobnej kaszy bulgur
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- opakowanie pleśniowego sera koziego
- 4 łyżki oliwy
- sól
- Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Łyżką usuń miąższ z pestkami.
- Ponakłuwaj widelcem. Oprósz solą i odstaw na 15 minut.
- Przygotuj kaszę. Dodaj szczyptę soli, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Ostudzoną rozdrobnij widelcem i dodaj natkę.
- Ser pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z kaszą. Ewentualnie dopraw solą.
- Ręcznikiem papierowym wytrzyj dokładnie cukinię. Wnętrze natrzyj oliwą.
- Rozłóż farsz.
- Piecz w temperaturze 190 stopni C do miękkości cukinii (czas zależny będzie od wielkości cukinii). Ostatnie kilka minut możesz podpiec z włączonym termoobiegiem.
