WYTRAWNE GOFRY Z LAZUREM

Wytrawne gofry z lazurem

Od kilku dni jestem posiadaczką gofrownicy z wymiennymi płytkami (Efbe-Schott ZN 3.1), którą otrzymałam do testów od sklepu redcoon.pl. Dokładna recenzja już wnet, obecnie próbujemy i testujemy ją na różne sposoby.

Przepis na takie gofry powstał na potrzeby tej recenzji. Ze względu na to, że moja dieta to pilnowanie wartości indeksu, szukam ciągle pomysłów na zamianę tego co niedozwolone, na produkty zalecane. Gofry kojarzące się z białą mąką, cukrem pudrem, słodką bitą śmietaną czy ociekającymi cukrem dżemami są zdecydowanie poza moją dietą. Pomyślałam sobie, że to lekko niesprawiedliwe, że testuję i sprawdzam urządzenie a sama nawet nie spróbuję efektów.

Jednak skoro naleśniki można przygotować z pełnoziarnistej mąki, to dlaczego nie spróbować przemycić jej do gofrownicy. Jestem niezwykle zadowolona z siebie, bo efekt naprawdę mnie zaskoczył. Ciasto ala muffinkowe na bazie mąki pełnoziarnistej i maślanki świetnie sprawdziło się jako ciasto na gofry. Dodatek lekko rozpływającego się lazura jest boski.

Wsunęłam dwa przepyszne gofry na bardzo zdrowe, sycące drugie śniadanie i wiem, że to przepis, który będzie wracał w mojej kuchni.

SKŁADNIKI WYTRAWNE GOFRY:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 dkg sera Lazur (lub innego z niebieską pleśnią np. Rokpol, Gorgonzola)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzej gofrownicę.
  2. Oddziel białko od żółtka.
  3. Białko z solą ubij na sztywna pianę.
  4. Pozostałe składniki (oprócz sera) dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj pokruszony ser oraz pianę z białek, delikatnie wymieszać i od razu piecz gofry. Po upieczeniu układaj na kratce.

Proponuję podać je z sałatką z pomidora i rukoli lub posmarowane zielonym pesto.

Wytrawne gofry z lazurem
Wytrawne gofry z lazurem
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

5 komentarzy

Zostaw komentarz