Kocham cukinie pod każdą postacią. Są cudowne, bo można z nich przygotować praktycznie wszystko. Cukinia faszerowana mielonym mięsem jest jedną z bardziej pracochłonnych potraw. Jednak to pełnowartościowe danie obiadowe, które zadowoli chyba każdego.
Pieczone, faszerowane mielonym mięsem cukinie podałam z sosem wykonanym na Kremowej bazie do jasnych sosów.
SKŁADNIKI:
- 1 kg cukinii
- 1/2 kg wołowego mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- Cukinie opłucz. Przetnij i wydrąż nieco ze środka. Oprósz solą. Powstały płyn wytrzyj ręcznikiem papierowym.
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozetrzyj z odrobiną soli.
- Na patelni rozgrzej lekko oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dodaj mięso oraz miąższ cukinii. Smaż kilka minut na mocnym ogniu.
- Dodaj czosnek oraz pomidory z puszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i duś około 20 minut.
- Wydrążoną cukinię nadziej mięsnym farszem. Ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz około godziny.
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 opakowanie Kremowej Bazy do jasnych sosów WINIARY
- 200 ml mleka
- 50 ml słodkiej śmietanki 12-18%
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól
- Bazę do sosów wymieszaj z mlekiem. Gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając.
- Pod koniec dodaj śmietankę i dopraw solą i gałką muszkatołową.
- Podaj z upieczoną cukinią.