Kto nie kocha tego deseru. Delikatny, lekki i aromatyczny. Najczęściej robi się wykorzystując gotowe podłużne biszkopty.
Dzisiaj propozycja na wypasioną wersję tiramisu bez jajek, podaną na domowym biszkopcie – ciacho jest naprawdę rewelacyjne.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, ubijać nadal dodając po łyżce cukier. Na koniec (ciągle ubijając) dodawać po jednym żółtku.
- Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Cały czas ubijając dodawać żółtka. Na koniec dodać mąki z proszkiem i używając łyżki delikatnie połączyć wszystkie składniki (należy to robić powoli, ale ruchy trzeba wykonywać dość zamaszyste – tak aby wprowadzić do masy jak najwięcej powietrza).
- Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C, (patyczek powinien być suchy). Wyjąć, wystudzić.
SKŁADNIKI:
- 25 dkg serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 szklanki mocnej kawy
- 1/4 szklanki likieru amaretto lub rumu/wódki z dodatkiem aromatu migdałowego
- 3 łyżki kakao
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Śmietanę delikatnie połączyć z serkiem mascarpone.
- Kawę wymieszać z likierem.
- Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Ułożyć na paterze, nasączyć, wyłożyć połowę kremu.
- Położyć drugą część biszkoptu, nasączyć i wyłożyć drugą połowę kremu.
- Posypać kakao, schłodzić.
2 komentarze
smakowicie wygląda:)
Świetny przepis na pyszny deser! Gratulacje 🙂