Tort na urodziny mojego syna to miał być Red Velvet Cake, ale troszkę obawiałam się jak nastolatki przyjmą ten nietypowy ponoć smak i w czasie poszukiwań natrafiłam na coś takiego. Zachwycił mnie ten jesienny zestaw kolorów i wiedziałam, że to będzie to. Tort miał być jesienny, z motywem pająkowo-wspinaczkowym. Postanowiłam zrobić tort trzykolorowy, ala Candy Corn Cake i w rezultacie wyszło coś takiego.
SKŁADNIKI TRZYKOLOROWY TORT:
CIEMNY SPÓD:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 67 g mąki pszennej tortowej
- 43 g kakao
- Kakao przesiać razem z mąką.
POMARAŃCZOWY SPÓD:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 76 g mąki pszennej tortowej
- 28 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki barwnika spożywczego w proszku
- Mąkę ziemniaczaną przesiać z mąką tortową.
JASNY SPÓD:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 76 g mąki pszennej tortowej
- 28 g mąki ziemniaczanej
- Mąkę ziemniaczaną przesiać z mąką tortową.
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTÓW:
- Należy pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Każdy spód przygotowywać oddzielnie.
- Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno i ciągle ubijając dodawać po trochę cukier a na koniec po jednym żółtku.
- Do masy jajecznej wsypać przesiane suche składniki, następnie wymieszać dużą łyżką robiąc delikatne, ale zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
- Ja barwnik dodałam do ubitych białek – wtedy widać jaką barwę się osiągnęło. Moim zdaniem mogło go być odrobinę mniej, ponieważ kolor po upieczeniu zdecydowanie jest bardziej intensywny.
- Spód tortownicy wyłożyć papierem, wyłożyć masę. Biszkopty piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni C, do suchego patyczka.
- Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę, następnie każdy biszkopt ostudzić na kratce kuchennej.
SKŁADNIKI NA KREMY:
MASA CIEMNA:
- 25 dkg serka twarogowego (tutaj Mój Ulubiony z Wielunia – polecam)
- 4-5 łyżek Nutelli
- Wymieszać składniki.
MASA JASNA:
- 75 dkg serka twarogowego
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 25 dkg miękkiego masła
- Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce cukru i nadal ucierać, następnie dodawać po trochę serka i dokładnie wymieszać.
DODATKOWO:
- poncz: słaba herbata z cytryną i cukrem, do nasączenia
- do ozdobienia: gotowa polewa czekoladowa
- Na paterze układać kolejne blaty, każdy z nich przed nałożeniem masy nasączyć.
- Na ciemny, ciemna masa, potem pomarańczowy, jasna masa i na koniec jasny biszkopt.
- Resztę masy wyłożyć na wierzch i na boki, następnie udekorować według własnych preferencji.
6 komentarzy
Doskonały!
Myślę,że to udany wybór.
Tamten jest tak oklepany.
Z prędkością światła bym zjadła taki pyszny kawałek.
no niestety – patera po torcie właśnie się umyła…
Fajny!!! W weekend robiłam Red Velvet ale okazało się że barwnik do bani. Wyszedł czekoladowo-śmietanowy.Twój wybór lepszy!!
Piekne kolory i apetyczne masy 🙂
Wygląda obłędnie 🙂 Te kolory – takie jesienne, a pełne ciepła i w ogóle to mi się z kocykiem kojarzą 😉 Musi smakować świetnie 🙂
dzięki Gin,
dzieciakom najbardziej spodobała się pajęczyna i pająk ale widok kolorowego środka pod białą masą był dla nich zaskoczeniem