Kokosowo-ananasowe ciasto pina colada, przygotowane na imieniny mojej córki. Połączenie kokosów i ananasów na kakaowym biszkopcie, to taki słodki powrót do blogowania po cudownych, upalnych wakacjach.
SKŁADNIKI NA CIASTO PINA COLADA:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Przesiej mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj po łyżce cukru i nadal ubijaj.
- Dodawaj po jednym żółtku i nadal ubijaj, a na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem i kakao i wszystko delikatnie wymieszaj.
- Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C, do suchego patyczka.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 3 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki cukru
- 25 dag wiórek kokosowych
- 1 cukier wanilinowy
- 25 dag masła
- puszka ananasów
- 2/3 szklanki likieru kokosowego
- Zagotuj 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrami, następnie dodaj wiórki kokosowe i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Na koniec dodaj masło, wymieszaj.
- Proszek budyniowy wymieszaj z pozostałym mlekiem, wlej do gotującej się masy kokosowej, po czym gotuj chwilę mieszając i odstaw do wystygnięcia.
- Odsącz ananasa, zachowując pół szklanki soku, pokrój owoce dość drobno i dodaj do masy kokosowej. Do masy kokosowej dodaj też 1/3 szklanki likieru, wymieszaj dokładnie.
- Sok z ananasa połącz z 1/3 szklanki likieru kokosowego i nasącz płynem biszkopt.
- Masę wyłóż równomiernie na biszkopcie, a ciasto odstaw do schłodzenia.
2 komentarze
Bardzo wakacyjne ciasto 🙂
Mmm, wygląda cudnie 🙂