Dzisiaj niebywale prosty przepis na muffiny z jagodami. Wczorajszy wypad do moich teściów: cały dzień na tarasie, grill i wypady na 5 minut do sadu. Garść czereśni, których jeszcze nie zjadły szpaki, kilka truskawek, potem garść prawie już dojrzałych czarnych porzeczek, a pod wieczór garść agrestu. Uwielbiam takie owoce prosto z drzewa czy krzaczka. Samodzielnie zerwane mają inny smak…
Wieczorem powrót do domu i kupiony u przydrożnej sprzedawczyni słoik czarnych jagód dopełniły owocowego szczęścia. Zobacz też mój przepis na proste ciasto z porzeczkami.
SKŁADNIKI NA MUFFINY Z JAGODAMI:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 25 dkg miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 szklanki jagód
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę, proszek i sodę przesiać, dodać sól i cukier.
- W drugiej misce utrzeć masło na puszystą masę, nadal ucierając dodać jogurt i jajka.
- Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać jagody i delikatnie wymieszać łyżką, starając się nie rozgniatać owoców.
- Przygotować formę do muffin, włożyć do niej papierowe papilotki. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
- Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2 komentarze
wyglądają świetnie:)
klasyka:)
Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji Jagodowo Nam 5! 🙂