Ten dip z soczewicy jest jednym z dwóch przepisów soczewicowych, które przygotowałam do najnowszego numeru Magazynu KOCIOŁ. Numer 9 miał premierę w ostatnią niedzielę i jeśli jeszcze nie widzieliście go – koniecznie klikajcie i czytajcie to co dla Was przygotowaliśmy. Samych przepisów na wykorzystanie soczewicy jest kilkanaście: burgery, zupa, sałatki i powalające wyglądem kuleczki od Łucji z Fabryki Kulinarnych Inspiracji.
Poza moją ukochaną soczewicą znajdziecie przepisy z drugim bohaterem, którym w tym numerze jest czekolada. W domowej piekarni klasyczna oraz kilka propozycji na nietypowe pizze. Produktem regionalnym, który wraz z Olgą wzięłyśmy na tapetę jest mąka z Młyna Jordanów. Miałyśmy przyjemność poznać to niesamowite miejsce oraz jego gospodarzy. W numerze znajdziecie kilka podstawowych przepisów mącznych. Jeszcze wywiad, recenzja oraz artykuły o bohaterach – mam nadzieję, że nie będziecie się nudzili…
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka żółtej lub czerwonej soczewicy
- kilka suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- ½ szklanki oliwy
- 1–2 ząbki czosnku
- sól
- Soczewicę zalej dwiema szklankami wody. Dodaj pół łyżeczki soli i gotuj, aż woda się wchłonie, a soczewica będzie miękka. Co jakiś czas zamieszaj i ewentualnie uzupełnij wygotowującą się wodę. Lekko ostudź.
- Dodaj suszone pomidory, czosnek oraz oliwę i zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku solą.
Podaj z krakersami lub grzankami.