GNOCCHI Z SOSEM GRZYBOWYM

Proste gnocchi z sosem grzybowym

Te przepyszne gnocchi z sosem grzybowym przygotowałam do 38. numeru Magazynu Kocioł. Najsmaczniejsze są z sosem na bazie świeżych leśnych grzybów, ale świetnie się też sprawdzą grzyby mrożone.

Gotowe gnocchi od ponad dwóch lat staram się zawsze mieć w lodówce, możecie kupić je w większości sklepów, a sprawdzą się podczas przygotowania ekspresowych obiadów, ponieważ wystarczy je dodać do dowolnego sosu i w kwadrans można nakarmić rodzinę.

SKŁADNIKI NA GNOCCI Z SOSEM GRZYBOWYM:

  • 750-1000 g świeżych lub mrożonych grzybów, oczyszczonych
  • 300-400 ml śmietany (18-30%)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • ok. 500 g gotowych gnocchi, lub kopytek lub gotowego makaronu
  • 1 mały pęczek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, przełóż na durszlak i dokładnie opłucz. W garnku zagotuj 1 l wody, włóż grzyby, a gdy woda ponownie się zagotuje, zdejmij z ognia i odcedź na durszlaku.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, oprósz solą, następnie zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj grzyby i smaż ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Wlej śmietanę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj gnocchi i podgrzewaj na małym ogniu 10-15 minut.
  3. Danie podaj posypane dużą ilością posiekanej natki pietruszki. 
Proste gnocchi z sosem grzybowym

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz