Przepyszne krewetki po kreolsku, z cudownie kolorowymi dodatkami, podane z ryżem – kwintesencja kreolskiej kuchni.
Ten przepis został zgłoszony do IV zadania w konkursie Bloger Chef, jako danie główne.
SKŁADNIKI NA KREWETKI PO KREOLSKU:
- 1 kg krewetek (bez pancerzy, mogą być z ogonkiem)
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki pomarańczowej
- 50-60 dkg pomidorów z puszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 -2 liście laurowe
- 1/2 – 1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Najpierw należy przygotować warzywa.
- Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobniutko posiekać.
- Seler i papryki opłukać. Seler pokroić w cienkie plasterki, paprykę w drobną kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić oprószoną solą cebulę, dodać seler i smażyć chwilę razem.
- Dodać paprykę oraz czosnek i smażyć na wolnym ogniu, aż papryka lekko zmięknie.
- Jeśli korzystacie z mrożonych krewetek, najlepiej wyłożyć je na duże sito i przelać gorącą wodą.
- Wlać pomidory z puszki, dodać przyprawy i dusić razem około pół godziny.
- Doprawić a na 5 minut przed podaniem dodać krewetki.Podawać z ryżem.
2 komentarze
Krewetki uwielbiam. Danie w sam raz na konkurs – pięknie się prezentuje i z pewnością wyśmienicie smakuje.
Chodzą za mną krewetki od jakichś dwóch tygodni – muszę w końcu sobie kupić… Twoje wyglądają cudnie, aż mam ochotę wsadzić widelec w monitor 😉