Dzisiaj ukłon w stronę wszystkich bezmięsnych. Dzisiaj z okazji Waszego święta mam propozycję pysznego dania, w którym wystąpią pieczone warzywa w roli głównej. Pieczony kalafior i pieczona dynia same w sobie są przepyszne, podane z dipem w stylu bułgarskiego taratora może pełnić rolę dania głównego.
SKŁADNIKI:
- pół dużego lub jeden mały kalafior
- pół dużej lub jedna mała dynia hokkaido
- oliwa
- sól
- Kalafiora podziel na różyczki.
- Dynię opłucz i wydrąż pestki. Pokrój na cienkie plastry.
- Warzywa skrop oliwą i oprósz solą.
- Ułóż na blaszce do pieczenia.
- Piecz około pół godziny (do miękkości warzyw) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, co jakiś czas obróć je aby równomiernie się podpiekły.
- Podawaj gorące z zimnym dipem.
SKŁADNIKI NA DIP:
- 1-2 ogórki szklarniowe
- 1 duże opakowanie jogurtu typu greckiego
- garść orzechów włoskich
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- 1-2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- Orzechy podpraż na patelni lub w piekarniku. Ostudź i posiekaj.
- Ogórki zetrzyj na tarce. Przełóż na sito i odciśnij nadmiar płynu.
- Czosnek rozetrzyj z solą.
- Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą.
4 komentarze
Od razu zgłodniałam patrząc na Twoje zdjęcia. Pyszności 🙂
Dziękuję za udział w akcji „Sposób na dynie 2015”.
Pozdrawiam
Iwona
W sumie… taka dynia z dipem to genialny pomysł na obiad. Jutro zrobię 🙂
już życzę smacznego
Pycha! Ja już do samego pieczenia dodaję też żurawinę i nerkowce. Fajnie komponują się z takim warzywnym mixem a dodatkowo nadają pysznego aromatu! Polecam 🙂