PIECZONE WARZYWA Z DIPEM

Pieczone warzywa z dipem

Dzisiaj ukłon w stronę wszystkich bezmięsnych. Dzisiaj z okazji Waszego święta mam propozycję pysznego dania, w  którym wystąpią pieczone warzywa w roli głównej. Pieczony kalafior i pieczona dynia same w sobie są przepyszne, podane z dipem w stylu bułgarskiego taratora może pełnić rolę dania głównego.

SKŁADNIKI:

  • pół dużego lub jeden mały kalafior
  • pół dużej lub jedna mała dynia hokkaido
  • oliwa
  • sól
  1. Kalafiora podziel na różyczki.
  2. Dynię opłucz i wydrąż pestki. Pokrój na cienkie plastry.
  3. Warzywa skrop oliwą i oprósz solą.
  4. Ułóż na blaszce do pieczenia.
  5. Piecz około pół godziny (do miękkości warzyw) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, co jakiś czas obróć je aby równomiernie się podpiekły.
  6. Podawaj gorące z zimnym dipem.

SKŁADNIKI NA DIP:

  • 1-2 ogórki szklarniowe
  • 1 duże opakowanie jogurtu typu greckiego
  • garść orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  1. Orzechy podpraż na patelni lub w piekarniku. Ostudź i posiekaj.
  2. Ogórki zetrzyj na tarce. Przełóż na sito i odciśnij nadmiar płynu.
  3. Czosnek rozetrzyj z solą.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą.
Pieczone warzywa z dipem
Pieczone warzywa z dipem

Sposób na dynię 2015

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz