Gęsta i treściwa zupa morska z ciecierzycą, pożywna idealna na takie dni kiedy choć już wiosennie lecz zima nocą straszy jeszcze zimnem.
Biała ryba, krewetki i cudowna ciecierzyca zmiksowana na krem…
SKŁADNIKI:
- 50 dkg świeżego dorsza – filet
- 25 dkg krewetek
- puszka ciecierzycy
- puszka pomidorów
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 0,75 litra bulionu warzywnego
- 4 łyżki oliwy
- sól, płatki chilli
- Na lekko rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekany czosnek i po kilku minutach listki laurowe oraz pomidory. Oprósz solą i mieszając, smaż kilka minut.
- Dodaj ciecierzycę, zalej bulionem i gotuj około 20 minut.
- Usuń listki laurowe i zmiksuj zupę na krem. Dopraw do smaku solą i chilli.
- Dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki rybę oraz krewetki. Gotuj 10 minut.
- Podaj z podpieczoną bagietką.
Jeden komentarz
Super propozycja.Ciecierzyca jest bardzo smaczna;)