Tak, tak… jajecznica z drożdżami. To nie pomyłka. Do dania wykorzystuje się świeże drożdże, które są wielką skarbnicą minerałów ale przede wszystkim witamin z grupy B. Jajecznicę robi się niezwykle prosto, ważne jest tylko, aby drożdże rozpuszczać na bardzo małym ogniu. Troszkę więcej na ten temat możecie poczytać we wstępie do podobnego przepisu na pastę z jajek i drożdży. Przepis na jajecznicę z drożdżami oraz wiele innych przepisów na jajka znajdziecie w czwartym numerze Kotła (klik)- zapraszam do lektury.
SKŁADNIKI – JAJECZNICA Z DROŻDŻAMI:
- 100 g świeżych drożdży
- 4 jajka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Na niewielkiej patelni rozpuść masło i zeszklij na na nim oprószoną solą cebulę.
- Dodaj pokruszone drożdże i na wolnym ogniu, mieszając rozpuść je. Wbij jaja i smaż do lekkiego ścięcia.
- Podaj z posiekanym szczypiorkiem, czerwoną cebulą lub pomidorami oraz świeżym pieczywem.
4 komentarze
Ciekawe użycie drożdży i zarazem bardzo korzystne,ponieważ są naprawdę smaczne;)
Smacznie wygląda 😉
pamiętam pomazankę drożdżową – byłam nią zachwycona. A teraz to – koniecznie do wypróbowania taka nietuzinkowa jajecznica. Czuję, że się nie zawiodę 🙂
Wiem o zdrowotnych właściwościach drożdży ale nie sądziłem, że można je tak fajnie "upchnąć" do jajecznicy. Ekstra pomysł 🙂