Tak, tak… jajecznica z drożdżami. To nie pomyłka. Do dania wykorzystuje się świeże drożdże, które są wielką skarbnicą minerałów ale przede wszystkim to bogactwo witamin z grupy B. Troszkę więcej na ten temat możecie poczytać we wstępie do podobnego przepisu na pastę z jajek i drożdży.
Przepis na jajecznicę z drożdżami oraz wiele innych przepisów na jajka znajdziecie w czwartym numerze Kotła (klik)- zapraszam do lektury.
SKŁADNIKI:
- 100 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- sól
- Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Na niewielkiej patelni rozpuść masło i zeszklij na na nim oprószoną solą cebulę.
- Dodaj pokruszone drożdże i na wolnym ogniu, mieszając rozpuść je. Wbij jaja i smaż do lekkiego ścięcia.
- Podaj z posiekanym szczypiorkiem, czerwoną cebulą lub pomidorami oraz świeżym pieczywem.
Tutaj (klik) podobny przepis w postaci pasty do chleba oraz w wersji wzbogaconej o suszone pomidory (klik).
4 komentarze
Ciekawe użycie drożdży i zarazem bardzo korzystne,ponieważ są naprawdę smaczne;)
Smacznie wygląda 😉
pamiętam pomazankę drożdżową – byłam nią zachwycona. A teraz to – koniecznie do wypróbowania taka nietuzinkowa jajecznica. Czuję, że się nie zawiodę 🙂
Wiem o zdrowotnych właściwościach drożdży ale nie sądziłem, że można je tak fajnie "upchnąć" do jajecznicy. Ekstra pomysł 🙂