Oczywiście najprostszym sposobem na taka kompozycję jest zakup gotowej paczki z mrożonką typu warzywa na patelnię. Ja przygotowuję takie warzywka po swojemu. Od dłuższego czasu w naszej zamrażarce zawsze jest zapas różnych mrożonek. Kupuję je najczęściej w Makro w workach 2,5 kilowych, bo wychodzi taniej. Podstawowy skład to: szpinak. fasolka szparagowa, marchew z groszkiem i jakiś bukiet warzyw. Jest to bardzo wygodne – kiedy potrzebuję – biorę garść lub dwie potrzebnych warzyw. Ja swój bukiet podałam do pysznej makreli z patelni.
SKŁADNIKI NA BUKIET WARZYW W SOSIE SEROWYM:
- 1/2 kg mrożonki warzywnej typu bukiet warzyw
- 2 serki topione
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Serki pokroić, wrzucić na patelnię, dodać warzywa. Posolić i dusić podlewając ewentualnie wodą – ja preferuję warzywa al dente. Doprawić najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.
- Przepis można modyfikować na wiele sposobów zmieniając warzywa lub dodając przyprawy – koperek lub czosnek pozwolą całkowicie zmienić smak.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.