Zaopatrzcie się dzisiaj w rybę i pomidorki koktajlowe a jutro w kilkanaście minut przygotujecie to proste, przepyszne danie. Ten łosoś z pomidorkami zagościł na naszym stole w towarzystwie puree z batatów z czosnkiem niedźwiedzim. Te dwa dania świetnie się komponowały i wiem, że powrócę do takiego zestawienia nie raz. Tak przygotowaną rybę możecie podać z ryżem, pieczonymi ziemniaczkami lub ulubionymi kluseczkami.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI – ŁOSOŚ Z POMIDORKAMI:
- 750 g fileta z łososia
- 500-750 g pomidorków koktajlowych
- garść liści świeżej bazylii
- olej do smażenia
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
PRYGOTOWANIE:
- Rybę opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem.
- Pomidorki opłucz na sicie. Bazylię posiekaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż rybę z obu stron i przełóż ją do naczynia żaroodpornego.
- Na patelnię (do tłuszczu, na którym smażyła się ryba) wrzuć pomidorki. Oprósz solą i smaż na mocnym ogniu co jakiś czas wstrząsając. Pomidorki przełóż do ryby.
- Naczynie z rybą i pomidorkami wstaw do piekarnika na 15 minut. Tuż przed wyjęciem dodaj posiekaną bazylię.
- Danie podawaj gorące.