PIEROGI Z SOCZEWICĄ

Pierogi z soczewicą

Już prawie jedną nogą w samochodzie, ale jeszcze szybciutko wrzucę przepis na pierogi z soczewicą. Trochę nam zapachniało wigilią, w maju. Pierogi w cieście na bazie mąki pełnoziarnistej, dużo błonnika, niski indeks glikemiczny, czyli idealne dla osób na diecie.

SKŁADNIKI NA PIEROGI Z SOCZEWICĄ:

FARSZ:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • woda
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Soczewicę opłukać, zalać 2 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości, odcedzić i wystudzić.
  2. Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę oprószyć solą i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki i smażyć kilka minut, następnie dodać soczewicę i doprawić solą oraz pieprzem.
  3. Do mąki dodać bardzo ciepłą wodę (taką aby nie parzyła w ręce) i wyrobić ciasto konsystencji pierogowej – bałam się, że będzie się rozsypywało, ale okazało się być bardzo plastyczne i bardzo łatwo dawało się lepić.
  4. Nakładać farsz i kleić pierogi, na koniec ugotować w osolonej wodzie.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

7 komentarzy

  1. Wg mnie soczewica do pierożków jest o wiele smaczniejsza bez gotowania, gdy ją namoczymy na noc, wypłuczemy i 3 razy zmielemy, a później usmażymy na patelni (najlepiej pod przykryciem) z cebulką przesmażoną na sporej ilości oleju. Trzeba tylko dodać dość dużo wody i bardzo często mieszać, bo łatwo przypala się. Woda wyparuje, nawet jeśli damy jej tyle, że soczewica będzie miała konsystencję ciasta naleśnikowego.
    RUDA

Zostaw komentarz