Zupa z ciecierzycy czyli minestra di ceci, bardzo popularna, mająca wiele twarzy włoska zupa. Bywa z dodatkiem ziemniaków, jednak moja ulubiona to ta z makaronem. Kremowa, aromatyczna, naprawdę pożywna, ale jednocześnie lekka.
Danie można przygotować w wersji rzadkiej zupy lub gęstszej potrawki. Potrawa jest zagęszczona zmiksowaną na krem ciecierzycą. Jeśli zmiksujemy jej więcej uzyskamy zdecydowanie gęstszą konsystencję.
SKŁADNIKI – ZUPA Z CIECIERZYCY:
(dla 2 osób)
- 1/2 szklanki suszonej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 2-3 suszone pomidory z zalewy olejowej
- 1 duży, dojrzały pomidor (obrany ze skórki)
- 2-3 łyżki zalewy olejowej z pomidorów
- garść drobnego makaronu*
- sól, pieprz
* jeśli pilnujecie IG wybierzcie makaron pełnoziarnisty koniecznie ugotowany al dente
PRZYGOTOWANIE:
- Ciecierzycę dokładnie opłukać, namoczyć najlepiej na całą noc. W tej samej wodzie ugotować ją do miękkości. Wody nie solić, gotować na wolnym ogniu, usuwając ewentualne szumowiny.
- Warzywa oczyścić, pokroić jak najdrobniej.
- Rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, papryczkę oraz seler, oprószyć solą i podsmażyć tak aby warzywa ładnie zmiękły.
- Dodać pomidory i smażyć jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory.
- Część ciecierzycy zmiksować na krem.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie.
- Połączyć wszystkie składniki, ewentualnie uzupełnić wodą, doprawić solą i pieprzem. Chwilę razem pogotować.
Przedstawiając Wam tę zupę chciałam przypomnieć o akcjach które organizuję na durszlaku i mikserze.
Jeden komentarz