ŻYTNI NA DROŻDŻACH Z PRAŻONĄ CEBULKĄ

Chleb żytni na drożdżach z prażoną cebulką

Kolejny chlebek pieczony w garnku żeliwnym, tym razem żytni na drożdżach drożdżach, z przepyszną, chrupiącą skórką. Serdecznie polecam dodatek prażonej cebulki, który bardzo ożywia smak i aromat chleba, a także świetnie komponuje się z żytnią mąką.

SKŁADNIKI NA CHLEB ŻYTNI NA DROŻDŻACH:

  • 1 kg mąki żytniej chlebowej – typ 720
  • 10 dkg świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 800 ml ciepłej wody
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka prażonej cebulki
  • 1 łyżka soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże wymieszać z cukrem i kilkoma łyżkami wody, następnie odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Drożdże w tym czasie powinny zacząć pracować.
  2. W misce wymieszać wszystkie składniki, wystarczy dokładne wymieszanie łyżką bo chlebów żytnich nie powinno się zbyt długo wyrabiać.

Foremka silikonowa

  1. Ciasto wyłożyć do formy, przykryć posmarowaną olejem folią , następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze ok. 40 minut. W połowie czasu pieczenia można bochenek wyrzucić z formy i piec dalej na kratce.

Garnek żeliwny

  1. Na obsypaną porządnie mąką ściereczkę przełożyć wyrobione ciasto i razem ze ściereczką przełożyć do miski lub durszlaka, następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Do piekarnika wstawić garnek razem z pokrywką i ustawić temperaturę na 250 stopni C (u mnie to maksymalna temperatura), garnek nagrzewać 25-30 minut.
  3. Po tym czasie wyjąć garnek, przełożyć szybkim ruchem chleb i przykryć przykrywką.
  4. Piec pod przykryciem 15 minut, odkryć, następnie piec jeszcze 15 minut.
Chleb żytni na drożdżach z prażoną cebulką
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

22 komentarze

  1. dzisiaj piekę z Twojego przepisu,dodałam jeszcze płatki owsiane i otręby pszenne.
    zobaczymy co wyjdzie?
    Ziuta.

    1. Myślę, że tak. Garnek pozwala "utrzymać" kształt bochenka, taki pieczony na kamieniu, może wyjść trochę bardziej płaski. Będę wdzięczna za informację jak się udało pieczenie.
      Pozdrawiam Laura

  2. Chleb jest bardzo dobry!! Natomiast czas pieczenia w piekarniku jest dla mnie za niski, po 50 minutach był surowy 🙁 dopiekałam go w sumie ok 1,20h 😉

  3. Chciałabym się upewnić co do ilości drożdży, ponieważ to pierwszy przepis na chleb gdzie widzę ich tak dużo – ma być na pewno 10 dkg, a nie 10 g?

  4. mam tradycyjna keksówkę .czy w takim przypadku ilość ciasta nie będzie za duża na taką blaszkę ?

Zostaw komentarz