Tym razem chleb gryczany na bazie kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem ziaren i czarnuszki. Lekki, bezglutenowy – idealny dla wszystkich, którzy muszą lub chcą unikać mąki pszennej. Dodatek czarnuszki łagodzi charakterystyczny posmak i aromat gryki, który nie każdemu pasuje. Przepis znajdziecie w ostatnim, dwudziestym piątym już numerze Magazynu KOCIOŁ. Jeśli kochacie grykę, to właśnie w tym numerze była ona naszym bohaterem.
Chleb najlepiej przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu 2-3 dni. W przeciwieństwie do żytniego czy pszennego chleba na zakwasie, ten nie postoi długo i dość szybko pleśnieje. Ja nieraz kroję go na kromki i wrzucam do zamrażarki.
Pieczesz samodzielnie chleb? Jeśli szukasz inspiracji na domowe chleby, bułki i inne wypieki zobacz inne moje przepisy, zapraszam też do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI NA CHLEB GRYCZANY:
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- woda
- 2 łyżki czarnuszki
- 1 szklanka ziaren: słonecznik, złoty len, siemię lniane w dowolnych proporcjach
- 1 płaska łyżka soli
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę zalej wodą tak, aby ją w minimalny sposób pokrywała. Początkowo kasza mocno chłonie wodę, którą trzeba uzupełnić, jednak nie można wlewać jej zbyt dużo. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 48 godzin.
- Kaszę zmiksuj razem z solą.
- Dodaj czarnuszkę oraz ziarna i wymieszaj łopatką lub dużą łyżką.
- Masę przełóż do foremki keksowej o długości około 20 cm. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
- Piecz w temperaturze 200°C około 50 minut. Wyjmij. Studź na kratce.
2 komentarze
Spróbuję zrobić, dziękuję za przepis 😉
serdecznie polecam ten przepis 🙂