TARTA Z JABŁKAMI I MIGDAŁAMI

Tarta z jabłkami i migdałami

Jabłka i migdały na pszenno-owsianym spodzie na weekendowe grzeszki. Pyszna tarta z jabłkami i migdałami, lekkim kruchym spodzie na bazie mąki pszennej i owsianej, która świetnie komponuje się z jabłkami.

SKŁADNIKI – TARTA Z JABŁKAMI I MIGDAŁAMI:

NA CIASTO:

  • 15 dkg mąki krupczatki
  • 15 dkg mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane)
  • 5 dkg cukru pudru
  • 20 dkg schłodzonego masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 czubatych łyżek greckiego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Wszystkie składniki posiekać i zagnieść szybko ciasto. Włożyć na godzinę do zamrażarki.
  2. Ciasto rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Podpiec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

NA NADZIENIE:

  • 4-5 jabłek
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3-4 łyżki likieru migdałowego (może być też kokosowy)
  1. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę (u mnie razem ze skórką).
  2. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać.
  3. Na podpieczone ciasto rozłożyć jabłka, zalać masą jajeczno-migdałową i wstawić ponownie do piekarnika.
  4. Piec kolejne 20-25 minut. Jeśli spód będzie się zbyt rumienił, blaszkę wstawić na wyższą półkę piekarnika.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz