DUSZONY KURCZAK W SOSIE

KURCZAK W SOSIE POROWO-POMARAŃCZOWYM

Jakiś czas temu po zakupach przywędrowało do domu niewielkie pudełeczko z nasionami annatto. Przepiękny kolor, ciekawy kształt, ale co z tym zrobić? Nasiona te służą przede wszystkim jako barwnik. Tak powstał całkiem ciekawy w smaku kurczak w sosie duszony w porach i soku z pomarańczy. Mięso zamarynowałam w oleju annatto – właśnie on nadał piękną pomarańczową barwę potrawie. Świetnie komponuje się z ryżem lub kaszą bulgur.

Okazało się, że niewielkim nakładem pracy można przygotować na przykład rewelacyjny olej, który sam w sobie nadaje piękną barwę potrawom.  Jeśli chcecie g zrobić wystarczy rozgrzać szklankę oleju, dodać 2 łyżki nasion annatto i ogrzewać je przez 15 minut, nie doprowadzając oleju do wrzenia. Potem zostaje wystudzić olej i przecedzić go przez sitko.

SKŁADNIKI – KURCZAK W SOSIE:

  • 60 dkg udźca kurczaka bez kości
  • 1 duży por
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju annatto (lub zwykłego)
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka soku pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Czosnek posiekać, pora pokroić na półkrążki, papryczkę drobno posiekać.
  3. Do mięsa dodać warzywa, olej, sól, następnie dokładnie wymieszać i odstawić do zamarynowania na dwie godziny.
  4. Kurczaka wyłożyć na dużą patelnię (początkowo kurczak będzie bardziej się dusił) i smażyć do lekkiego zrumienienia. Co jakiś czas trzeba wszystko dokładnie zamieszać.
  5. Do zrumienionego kurczaka wlać sok i dusić na wolnym ogniu, aż do zredukowania soku.
KURCZAK W SOSIE POROWO-POMARAŃCZOWYM
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz