DROBIOWE ROLADKI Z MOZZARELLĄ

Roladki z mozzarellą

Połączenie mięsa z piersi kurczaka z serem mozzarella oraz suszonymi pomidorami z zalewy olejowej. Roladki z mozzarellą to pomysł na pyszne, lekkie i szybkie danie. Można je podać na obiad, ale świetnie się też sprawdzą na imprezowy stół, na przykład w towarzystwie sałatki z pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii. Smakują na ciepło, ale też na zimno.

Jeśli jesteście na diecie, to zamiast smażyć na patelni, roladki możecie wstawić do piekarnika – wystarczy około 25 minut pieczenia w 200 stopniach C. Tak przygotowane będą zdecydowanie mniej kaloryczne, a przede wszystkim zdrowsze, bo nie smażone. Roladki są bardzo delikatne w smaku, ale jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, to mięso możecie posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem – świetnie się będzie komponować z pozostałymi dodatkami, możecie też użyć pieprzu cayen lub chili.

SKŁADNIKI NA ROLADKI Z MOZZARELLĄ:

  • 4 pojedyncze płaty z piersi kurczaka
  • 4 spore plastry twardego sera mozzarella
  • 8 suszonych pomidorów (z zalewy olejowej)
  • sól, pieprz
  • olej, do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować mięso, delikatnie roztłuc, następnie posolić i popieprzyć.
  2. Na każdy kawałek układać po plasterku sera i po dwa pomidorki, zawinąć i spiąć wykałaczkami.
  3. Na patelni rozgrzać olej, włożyć przygotowane roladki, następnie smażyć na niezbyt mocnym ogniu ze wszystkich stron, na złoty kolor.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

5 komentarzy

Zostaw komentarz