To moje pierwsze doświadczenie z czarnym ryżem, który zauroczył mnie totalnie. Wcześniej korzystałam w kuchni z dzikiego oraz brązowego ryżu, jednak czarny już przy samym gotowaniu wydaje się być czymś magicznym. Ciemny, niezwykle intensywny kolor robi naprawdę wrażenie. Świetny w smaku, ma fajną teksturę, a kiedy jeszcze poczytałam wszystkie ochy i achy na temat jego prozdrowotnych właściwości – zakochałam się…
Przedstawiam Wam dzisiaj propozycję na lekką przekąskę z wykorzystaniem czarnego ryżu, wędzonego kurczaka oraz nowego delikatnego majonezu Winiar. Całość podana w ogórkowych kokilkach…
SKŁADNIKI:
- 1 udko wędzone
- 1 szklanka czarnego ryżu
- 2-3 łyżki majonezu delikatnego Winiary
- 2 ogórki szklarniowe
- kilka świeżych listków mięty do dekoracji
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odsącz na sicie i wystudź.
- Ogórki opłucz i wytrzyj. Możesz ściąć delikatnie skórkę z czterech stron. Pokrój go w grube plastry i wydrąż łyżeczką część pestek.
- Mięso kurczaka pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z przestudzonym ryżem oraz majonezem i ewentualnie dopraw solą.
- Napełnij sałatką wydrążone ogórki, ozdób drobno posiekaną miętą.
2 komentarze
świetna przekąska:)
świetna imprezowa propozycja!