PIEROGI Z PŁUCKAMI

Pierogi z płuckami

Po pierogach ze szpinakiem i z soczewicą, będzie przepis na te moje ulubione. To smak z dzieciństwa, który pokochały także moje dzieci. Nie każdemu będzie takie nadzienie odpowiadało – jednak dla mnie pierogi z płuckami są po prostu idealne… Nawet wśród osób jadających podroby, płucka należą do tych mniej popularnych i rzadziej jadanych. Płucka w niektórych regionach kraju zwane dudkami uważane są za coś dziwnego wręcz niejadalnego. U nas pierogi z takim nadzieniem to hit numer jeden.

Pierogi (tak jak te ze szpinakowym nadzieniem) zostały wykonane w dwóch wersjach: z mąką z pełnego przemiału i ze zwykłą.

SKŁADNIKI:

  • mąka (zwykła pszenna lub pszenna z pełnego przemiału)
  • woda
  • sól (do gotowania)
  1. Do ciasta pierogowego nie dodaję nigdy jajek czy jakichkolwiek innych składników. Mąkę zalewam w miarę gorącą
    wodą (tak żeby nie poparzyć rąk) dzięki temu ciasto jest elastyczne. Ciasto dokładnie wyrobić dodając w zależności od potrzeby mąkę lub wodę.
  2. Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta  i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 kg płucek wieprzowych
  • 1-2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • vegeta lub 2- 3 rosołki
  • sól i pieprz do smaku
  1. Płucka należy dokładnie umyć odkroić twardsze kawałki. Pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą. Odstawić na jakieś pół godziny. Po tym czasie ponownie wypłukać.
  2. Cebulkę obrać, pokroić w niedużą kostkę i podsmażyć na oliwie lekko oprószając solą.
  3. Zagotować wodę w dość dużym garnku dodać vegetę (lub rosołki), włożyć płucka i ugotować je do miękkości. Początkowo płuca zachowują się tak, jakby chciały wyjść z garnka, wypływają nad wodę, więc co jakiś czas należy je obrócić aby w miarę równomiernie się gotowały. Odcedzić i wystudzić.
  4. Wystudzone płucka zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać cebulkę, surowe jajka, doprawić solą i pieprzem (ja pieprzu daję dość dużo).
  5. Kleić pierogi jak każde inne.

Gotowe pierogi z płuckami najlepiej podać okraszone podsmażoną cebulką.

Komentarze:

  1. Anonimowy napisał(a):

    Uwielbiam pierogi z płuckami 🙂 Oj zrobię je chyba w najbliższym czasie.
    Pozdrawiam
    ola

    1. Anonim napisał(a):

      wszyscy albo nigdy nie robili pierogów z płucek,lub nie mają zielonego pojęcia o gotowaniu

  2. Amber napisał(a):

    To niesamowity zbieg okoliczności!
    Dzisiaj na bazarze kupiłam płucka cielęce,żeby zrobić pierogi.A tu Twój post.
    Uwielbiam je.
    Smacznego!

  3. Laura napisał(a):

    Amber, smacznego…

    Cieszę się, że są inni zwolennicy takich pierogów…

  4. Aciri napisał(a):

    Bardzo lubię, smak mojego dzieciństwa. Dobrze, że o nich przypominasz.

  5. Anonimowy napisał(a):

    Idealne!! O takie mi chodziło;] O ten nie zapomniany smak…. dzieki

  6. Anonimowy napisał(a):

    faktycznie smak dzieciństwa.ja też je kochałem i dalej kocham.tylko problem z kupnem płucek jest od jakiegoś czasu.

    1. Laura napisał(a):

      Na pewno dostaniesz je u dobrego rzeźnika, wystarczy popytać.

  7. Anonimowy napisał(a):

    właśnie je robie

  8. Anonimowy napisał(a):

    Ja do farszu z p

    Ja do farszu zpłucek dodaję ugotowaną i odciśniętą kiszoną kapustę , można ją posiekać. Pierogi są wówczas smaczniejsze i nie takie mdłe . TOSIA

  9. Anonimowy napisał(a):

    jak vegeta!!!! matko jedyna to tak jak magi do rosołu.DO FARSZU JEDNYNE PRZYPRAWY TO SÓL I PIEPRZ .Robie pierogi z płuckami od lat .. chyba 50-ciu i wiem co dobre 🙂

    1. Marzynia Mamcia napisał(a):

      Kocham pierogi z płuckami i uwielbiam maggi w rosole. Nie lubię ludzi krzyczących na innych, bo się im wydaje, że zjedli wszystkie rozumy (oczywiście bez dodatku VEGETY!!!). Pozdrawiam autorkę świetnego bloga 🙂

  10. Anonimowy napisał(a):

    Ja do farszu dodaję mięsko wieprzowe ( pół na pół) . REWELACJA

  11. Anonimowy napisał(a):

    A ja podczas mielenia dodaję gotowanego kartofla – zamiast jajka. Zawsze są rewelacyjne i nigdy nic nie zostaje do odsmażenia.

  12. Anonimowy napisał(a):

    A ja robię takie same pierogi jak w przepisie lecz zamiast wegety dodaje inne przyprawy ale kazdy robi według swojego uznania. Uwielbiam je to są najlepsze pierogi jakie w życiu jadłam. Tak że polecam wszystkim którzy nie czują wstrętu do płucek.

  13. ania napisał(a):

    a ja gotuje plucka z podgardlem i przyprawy(kazdy wedlug swojego uznania,mozna poeksperymentowac np. dodajac majeranek)

Dodaj komentarz