BAGIETKI PSZENNO-ŻYTNIE

Bagietki pszenno-żytnie

Świetne urozmaicenie domowego pieczywa, którym ostatnio najczęściej są razowe żytnie chleby. Takie bagietki możecie podać na śniadanie – ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jeśli przygotujecie je na imprezę, jako dodatek np. do grilla – uwierzcie, musicie przygotować się, że znikną w kilka minut. Przepis na te bagietki pochodzi z bloga mojej koleżanki Joli – tutaj znajdziecie oryginał.

SKŁADNIKI NA BAGIETKI:

  • 25 dkg mąki pszennej i dodatkowo mąka do podsypania
  • 25 dkg mąki żytniej chlebowej
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • olej do posmarowania miski

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do ciepłego mleka dodaj cukier, pokruszone drożdże, masło, oraz sól, dokładnie wymieszaj i odstaw aby zaczyn zaczął pracować.
  2. Mąki przesiej do miski, dodaj zaczyn oraz wodę, wmieszaj i następnie wyrób gładkie ciasto.
  3. Ciasto uformuj w kulę, przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby podwoił swoją objętość.
  4. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę, „złóż” je kilkukrotnie.
  5. Ciasto podziel na 4 części i z każdej uformuj długi wałek, obficie podsypując mąką pszenną. Wałki lekko poskręcaj, przełóż na ściereczkę lub stolnicę i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
  6. Ja swoje bagietki upiekłam na kamieniu – tutaj znajdziecie więcej informacji o pieczeniu na kamieniu. Bagietki piekłam ok. 15 minut.
  7. Jeśli pieczesz bez kamienia, rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni C, na dół piekarnika wstaw blaszkę z wodą, aby wytworzyć parę. Piecz 20-25 minut, a następnie ostudź na kratce kuchennej.
Bagietki pszenno-żytnie

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz