LENIWE PLACKI SMAŻONE

Smażone leniwe placki

Dzisiaj placki na bazie masy na leniwe pierogi. Po zmieleniu i wyrobieniu robotem szybciutko w rękach uformowałam coś w rodzaju dużych kotletów mielonych, które od razu powędrowały na patelnię. Smażone leniwe placki możesz podać samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami: sosem, dipem lub surówką. Świetnie smakują zaraz po zdjęciu patelni, ale dają radę już po ostudzeniu, dlatego spokojnie możesz je zabrać jako drugie śniadanie.

Placki możesz też przygotować z ciasta na bazie mąki pełnoziarnistej – tutaj znajdziesz przepis.

SKŁADNIKI NA LENIWE PLACKI:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej ugotować ich więcej na obiad)
  • 1/2 kg białego sera
  • 1 jajko
  • 3 bardzo czubate łyżki mąki
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ser i ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przepuścić przez praskę. Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto.
  2. Rękami umoczonymi w mące formować „kotleciki” i kłaść na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu.
  3. Smażyć z obu stron na rumiano. Układać na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Można podać jako samodzielne danie, można podać z dowolnym gulaszem warzywnym lub mięsnym, można podać z ulubionymi owocami.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

5 komentarzy

Zostaw komentarz