Dzisiaj placki na bazie masy na leniwe pierogi. Po zmieleniu i wyrobieniu robotem szybciutko w rękach uformowałam coś w rodzaju dużych kotletów mielonych, które od razu powędrowały na patelnię. Smażone leniwe placki możesz podać samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami: sosem, dipem lub surówką. Świetnie smakują zaraz po zdjęciu patelni, ale dają radę już po ostudzeniu, dlatego spokojnie możesz je zabrać jako drugie śniadanie.
Placki możesz też przygotować z ciasta na bazie mąki pełnoziarnistej – tutaj znajdziesz przepis.
SKŁADNIKI NA LENIWE PLACKI:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej ugotować ich więcej na obiad)
- 1/2 kg białego sera
- 1 jajko
- 3 bardzo czubate łyżki mąki
- sól do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Ser i ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przepuścić przez praskę. Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto.
- Rękami umoczonymi w mące formować „kotleciki” i kłaść na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu.
- Smażyć z obu stron na rumiano. Układać na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Można podać jako samodzielne danie, można podać z dowolnym gulaszem warzywnym lub mięsnym, można podać z ulubionymi owocami.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
5 komentarzy
mniam, smakowicie wyglądają 🙂
Pięknie zarumienione 🙂
Ile kcal ma 6 takich pierogów?
Ile kcal ma 6 takich pierogów?
Nie mam pojęcia