KRUCHE CIASTO Z MUSEM RABARBAROWYM

Kruche ciasto z musem rabarbarowym

Pierwszy rabarbar w tym roku i ciasto na świętowanie tej leniwej niedzieli. Takie ciasto z musem rabarbarowym jest godne rozpoczęcia rabarbarowego sezonu. Kruchy spód, lekko kwaskowa masa rabarbarowa oraz rosa z podpieczonej piany z białek. Z pewnością posmakuje Wam to proste, ale pyszne ciasto.

SKŁADNIKI NA CIASTO Z MUSEM RABARBROWYM:

(porcja na dużą blachę piekarnikową)

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dkg mocno schłodzonego masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  1. Wszystkie składniki najpierw porządnie posiekać nożem (kruche ciasto, nie lubi ciepłych rąk), potem szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w zamrażarce.
  2. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę rozwałkować schłodzone ciasto, a na koniec ponakłuwać widelcem.
  3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec przez 30 minut, a w tym czasie przygotować rabarbar.

MUS RABARBAROWY:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1/2-3/4 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  1. Rabarbar opłukać, oczyścić i pokroić na centymetrowe kawałki, następnie zasypać cukrem, zalać 125 ml wody i dusić na wolnym ogniu aż zmięknie.
  2. Mąkę wymieszać w niewielkiej ilości wody, dodać do rabarbaru, wymieszać i zagotować. Jeśli mus będzie zbyt gęsty należy dodać więcej wody.

PIANA:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  1. Z białek i cukru ubić sztywną pianę.
  2. Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar, na wierzch rozłożyć pianę, następnie wstawić do piekarnika na około 15 minut.

Kruche ciasto z musem rabarbarowym

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz