Pierwszy rabarbar w tym roku i ciasto na świętowanie tej leniwej niedzieli. Takie ciasto z musem rabarbarowym jest godne rozpoczęcia rabarbarowego sezonu. Kruchy spód, lekko kwaskowa masa rabarbarowa oraz rosa z podpieczonej piany z białek. Z pewnością posmakuje Wam to proste, ale pyszne ciasto.
SKŁADNIKI NA CIASTO Z MUSEM RABARBROWYM:
(porcja na dużą blachę piekarnikową)
- 3 szklanki mąki
- 25 dkg mocno schłodzonego masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- opakowanie proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- Wszystkie składniki najpierw porządnie posiekać nożem (kruche ciasto, nie lubi ciepłych rąk), potem szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w zamrażarce.
- Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę rozwałkować schłodzone ciasto, a na koniec ponakłuwać widelcem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec przez 30 minut, a w tym czasie przygotować rabarbar.
MUS RABARBAROWY:
- 1 kg rabarbaru
- 1/2-3/4 szklanki cukru
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Rabarbar opłukać, oczyścić i pokroić na centymetrowe kawałki, następnie zasypać cukrem, zalać 125 ml wody i dusić na wolnym ogniu aż zmięknie.
- Mąkę wymieszać w niewielkiej ilości wody, dodać do rabarbaru, wymieszać i zagotować. Jeśli mus będzie zbyt gęsty należy dodać więcej wody.
PIANA:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- Z białek i cukru ubić sztywną pianę.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar, na wierzch rozłożyć pianę, następnie wstawić do piekarnika na około 15 minut.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
też mam podobną wersję u siebie
Uwielbiam rabarber, dzisiaj właśnie kupiłam mój pierwszy. Pzdrawiam /Gosia