BROWNIE Z CUKINIĄ

Czekoladowe ciasto, lekkie i zdrowe… Niemożliwe, no może nie, aż tak do końca, ale: bez masła, bez białego cukru, z mąką z pełnego przemiału, no i ta cukinia dodająca wilgotności. Brownie z cukinią to właśnie takie ciacho.

Na pewno warte wypróbowania, zwłaszcza teraz kiedy mamy pełnię sezonu cukiniowego. Ja popełniłam mały błąd wykorzystując miód gryczany (tylko taki był w domu). Ma on bardzo charakterystyczny, mocny a dla niektórych za mocny aromat: dla mnie jest bardzo OK, dla męża nie do końca.

SKŁADNIKI NA BROWNIE Z CUKINIĄ:

  • 2 szklanki tartej cukinii
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 20 dkg gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

  1. Startą cukinię przełożyć na sitko i lekko ją uciskając, pozbawić nadmiaru cieczy, na koniec osuszyć jeszcze ręcznikiem papierowym.
  2. Formę (20×20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie lekko przestudzić.
  4. W misce wymieszać mokre składniki: miód, oliwę i jajka.
  5. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, kakao i cynamon.
  6. Wymieszać wszystkie składniki, następnie masę przelać do przygotowanej formy.
  7. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, tak aby wbity patyczek był suchy po nakłuciu ciasta.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz