Czekoladowe ciasto, lekkie i zdrowe… Niemożliwe, no może nie, aż tak do końca, ale: bez masła, bez białego cukru, z mąką z pełnego przemiału, no i ta cukinia dodająca wilgotności. Brownie z cukinią to właśnie takie ciacho.
Na pewno warte wypróbowania, zwłaszcza teraz kiedy mamy pełnię sezonu cukiniowego. Ja popełniłam mały błąd wykorzystując miód gryczany (tylko taki był w domu). Ma on bardzo charakterystyczny, mocny a dla niektórych za mocny aromat: dla mnie jest bardzo OK, dla męża nie do końca.
SKŁADNIKI NA BROWNIE Z CUKINIĄ:
- 2 szklanki tartej cukinii
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki miodu
- 2 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 20 dkg gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
- Startą cukinię przełożyć na sitko i lekko ją uciskając, pozbawić nadmiaru cieczy, na koniec osuszyć jeszcze ręcznikiem papierowym.
- Formę (20×20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie lekko przestudzić.
- W misce wymieszać mokre składniki: miód, oliwę i jajka.
- W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, kakao i cynamon.
- Wymieszać wszystkie składniki, następnie masę przelać do przygotowanej formy.
- Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, tak aby wbity patyczek był suchy po nakłuciu ciasta.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
4 komentarze
uwielbiam takie wilgotne ciasta 🙂
ja mam w planach fasolowe brownie!
Też niedawno robiłam podobne, to niesamowite jaką cukinia nadaje ciastu fakturę- pycha 😀
Wygląda przepysznie :))
też robiłam ostatnio ciasto czekoladowe z cukinią i chyba zrobię jeszcze to brownie 😉