Szybka, prosta a bardzo smaczna warstwowa sałatka z selerem, kukurydzą konserwową, szynką, ananasem i jajkami na twardo. Przepis pochodzi od mojej teściowej, a raczej teścia. Kiedy jeszcze był aktywny zawodowo od czasu do czasu przynosił przepisy z pracy mówiąc, że to bardzo dobre i warto zrobić. Pamiętam, że jedna z potraw, którą teściowa zrobiła została przez niego skwitowana: „Co to za dziwactwo”. To była właśnie ta sałatka. Nam bardzo posmakowała i za czasem weszła do stałych przepisów w rodzinie, a ja często przygotowuję ją na spotkania rodzinne lub inne imprezy.
SKŁADNIKI – WARSTWOWA SAŁATKA Z SELEREM :
- słoik selera konserwowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 200 g szynki konserwowej
- 6 jajek
- por
- majonez
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, a następnie pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę lub w paski.
- Selera, kukurydzę i ananasa odsączyć na sitku, jeśli używamy ananasa w plastrach należy go pokroić w kostkę. Pora pokroić w cieniutkie ćwierć lub półplasterki.
- W naczyniu (sałatka najlepiej wygląda w dużym szklanym naczyniu) układać kolejno warstwy: seler, szynka, kukurydza. Posmarować cienką warstwą majonezu, a następnie ułożyć kolejne warstwy: jajko, potem ananas. Znowu posmarować majonezem i na koniec posypać porem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB, a jeśli szukasz przepisów na inne sałatki – zobacz tutaj.