Kolejna propozycja ryby na obiad. Będę namawiać do jedzenia ryb – są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega, ale mają niską zawartość tłuszczów nasyconych, a tłuste ryby dostarczają witaminy A i D. Makrela dawniej gościła na naszym stole w formie ryby wędzonej. Pierwszy raz w innej postaci dane nam było jej spróbować w Chorwacji – grillowana, mocno przyprawiona czosnkiem, podana z surówką i bagietką – była przepyszna. Potem często kupowaliśmy makrele od rybaka i przyrządzaliśmy je w podobny sposób. Dzisiejsza smażona makrela jest bez czosnku, a podana z warzywami w sosie serowym.
SKŁADNIKI – SMAŻONA MAKRELA Z PATELNI:
- 4 świeże makrele
- 1 cytryna,
- olej do smażenia
- sól, pieprz, może być cytrynowy
PRZYGOTOWANIE:
- Rybę należy sprawić, dokładnie opłukać i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem nie zapominając o środku. Odstawić na godzinę do lodówki.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Podać z cytryną i ulubionymi warzywami.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.