Zupa meksykańska, idealna na obiad lub większą kolację. Pożywne danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Jeśli wolisz wersję bardziej hot, dodaj nieco więcej ostrej papryki. Podaj ją z bagietką lub bez dodatków.
SKŁADNIKI:
- 300 g wołowiny bez kości pokrojonej w dwucentymetrową kostkę
- opakowanie sałatki meksykańskiej marki Poltino
- 400 g pomidorów w puszce
- 1 średniej wielkości batat
- 1 duża cebula
- 2-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki, opcjonalnie możesz dodać więcej
- 1 łyżeczka mielonego kuminu, opcjonalnie możesz dodać więcej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę i czosnek, oprósz solą. Smaż chwilę do zeszklenia.
- Dodaj mięso i duś na wolnym ogniu 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Wsyp przyprawy, dodaj pomidory w puszce i dopraw solą oraz pieprzem. Duś kolejne 30 minut.
- Obierz batata, pokrój go w centymetrową kostkę.
- Do zupy dodaj bataty i mrożonkę. Wlej 2-3 szklanki wody (w zależności od tego jak gęstą zupę chcesz mieć). Ponownie dopraw solą i ewentualnie pozostałymi przyprawami.
- Gotuj do miękkości warzyw.
2 komentarze
40 minut duszenia mięsa wystarczy by było miękkie ?
jeśli jest młode, dobrej jakości mięso, to jak najbardziej