Ja powolutku szykuję się i zmykam na nasze Kotłowe stoisko podczas Europy na Widelcu, a Was zostawiam z taką propozycją na obiadek… Burgery z indyka i świeżej cukinii to propozycja na lekki, zdrowy obiad.
Smacznego.
SKŁADNIKI:
- 50 dkg mięsa z udźca indyczego
- 2 cukinie
- 1 spora cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- woda
- sól, pieprz
- odrobina oleju do smażenia
- Cukinie opłucz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Lekko oprósz solą i odstaw na kilka minut. Odciśnij nadmiar płynu.
- Mięso zmiel w maszynce na dużych oczkach.
- Cebulę obierz, pokrój w bardzo drobną kostkę, oprósz solą i lekko zgnieć ręką.
- Czosnek obierz i rozetrzyj lub przeciśnij przez praskę.
- Mięso wymieszaj z cebulą, czosnkiem oraz startą, odciśniętą cukinią.
- Dokładnie wyrabiaj dodając po trochę wody, tyle ile wchłonie mięso. Dopraw solą i pieprzem.
- Uformuj płaskie kotlet. Smaż na patelni grillowej z obu stron.
- Podaj z ulubioną surówką.
Jeden komentarz
Burgery wyglądają bardzo apetycznie.Składniki w nich zawarte -świetne;)