Dzisiaj przedstawiam Wam proste do przygotowania danie z wykorzystaniem gotowca Winiar – zapiekanka z mielonym mięsem, kaszą bulgur i serem mozzarella.
Do moich rąk w ostatnim czasie trafił nowy produkt marki Winiary. Krajanki w trzech różnych odsłonach: buraczkowa, ogórkowa i warzywna. Jak pisze producent – krajanki „pomogą Ci szybko przygotować smaczną zupę, kiedy nie masz czasu na długie kuchenne perypetie, a zdecydowanie masz ochotę na ciepły, rozgrzewający i smaczny posiłek”. Jednak w mojej kuchni znalazły one zdecydowanie inne zastosowanie…
SKŁADNIKI:
- 40 dkg mielonego mięsa wołowego
- 2/3 szklanki krajanki warzywnej Winiary
- 1 szklanka kaszy bulgur (ewentualnie kuskus)
- 1o dkg sera mozzarella
- 2 łyżki oleju
- Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Dodaj mieszankę warzywną, duś kilka minut.
- Na dno naczynia żaroodpornego wysyp kaszę bulgur. Na wierzch ułóż sos mięsno-warzywny.
- Mozzarellę podziel na mniejsze kawałki i ułóż na sosie.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Zapiekaj około 30 minut.