Niezwykle aromatyczny drożdżowy chleb czosnkowy na bazie trzech różnych mąk. Przepis to przeróbka chlebka z tej hiszpańskiej strony. Według mojej wersji wzbogacony dodatkiem ziół i czosnku.
SKŁADNIKI NA CHLEB CZOSNKOWY:
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 15 dkg mąki pszennej
- 15 dkg maki żytniej razowej
- 10 dkg maki gryczanej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 dkg świeżych drożdży
PRZYGOTOWANIE:
- Pół szklanki ciepłej wody wymieszać z drożdżami, cukrem i 5 łyżkami mąki pszennej. Odstawić do wyrośnięcia.
- W misce wymieszać mąki, dodać zaczyn i pozostałe składniki (1 łyżkę oliwy odłożyć).
- Wyrobić ciasto.
- Miskę posmarować odłożoną oliwą, przełożyć do niej ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około pół godziny).
- Ponownie wyrobić, przełożyć do formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Piec przez pierwsze 10 minut w temperaturze 250 stopni C, potem zmniejszyć temperaturę do 200 i piec jeszcze około pół godziny.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.