Chleb z Vermont według przepisu z książki Hamelmana. Ze wszystkich chlebów ostatnio wypiekanych ten zachwycił mnie najbardziej. Swoim wyglądem i smakiem najbardziej przypominał chleb, który pamiętam z dzieciństwa. Chleb, który potrafiliśmy zjeść cały – tak po prostu odrywając kawałek, po kawałku…
Z piekarni, która go wypiekała unosił się niesamowity zapach niczym nie przypominający zapachu „świeżo pieczonego pieczywa”z marketów. Tam nie było szaleństw jeśli chodzi o wybór pieczywa jakieś bułki, drożdżówki i chleb, może dwa trzy rodzaje – ja najbardziej pamiętam chleb. Miał chrupiącą skórkę, lekko kwaskowaty posmak i tak niesamowicie pachniał. Kiedy mój chleb ukazał się pod przykrywką garnka żeliwnego wiedziałam, że to to. Chleb zniknął w tempie niesamowitym.
Choć chleb nie na pełnym ziarnie pozwoliłam sobie na małą kromeczkę…
SKŁADNIKI NA ZACZYN – LEVAIN:
- 140 g mąki pszennej chlebowej
- 30 g zakwasu żytniego dokarmionego przed 10-12 godzinami
- 170 g wody (3/4 szklanki)
- Wszystkie składniki na zaczyn wymieszaj, przykryj i następnie odstaw na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej (powinno być ok. 21 stopni).
SKŁADNIKI NA GOTOWE CIASTO:
- 680 g mąki pszennej chlebowej
- 90 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 420 g wody (1 7/8 szklanki)
- 20 g soli
- cały zaczyn
PRZYGOTOWANIE – CHLEB Z VERMONT:
- W misie wymieszaj wszystkie składniki poza solą.
- Przykryj i odstaw na 20-60 minut aby ciasto odpoczęło, następnie powierzchnię ciasta posyp solą i mieszaj hakiem na drugiej prędkości przez około 2 minuty.
- Ciasto przykryj i odstaw na 2,5 godziny w ciepłe miejsce, w tym czasie złóż je dwukrotnie po 50 i 100 minutach.
- Po tym czasie uformuj bochenek i przełóż go na ściereczkę dość mocno obsypaną mąką. Razem ze ściereczką przełóż do koszyka rozrostowego lub durszlaka, pozostaw do ponownego wyrastania na 2,5 godziny.
- Do piekarnika wstaw garnek żeliwny razem z pokrywką i ustaw temperaturę 250ºC, garnek nagrzewaj 25-30 minut.
- Po tym czasie ostrożnie wyjmij garnek, przełóż szybkim ruchem chleb i przykryj przykrywką.
- Piecz pod przykryciem 15 minut, następnie odkryj i piecz jeszcze 15 minut.
13 komentarzy
Taki chlebek wymaga trochę pracy i czasu ale satysfakcja z jego wypieku bezcenna! Wspaniały chlebek
Jakiej mąki Pani używa (firma, typ mąki itp.)?
Chlebowa pszenna to typ około 750-800, żytnia pełnoziarnista to typ 2000 (http://www.cafebabilon.pl/maka/)
Mąkę kupuję w młynie (bogutyn młyn, jordanów) lub w sklepie. Nie mam jednej jedynej firmy, ale te z młyna są zdecydowanie lepsze.
Proszę napisać czy ten chlebek można upiec w piekarniku bo niestety nie posiadam garnka?
Ja ten chleb zawsze piekłam w garnku. Ale jak najbardziej można go upiec bez użycia takiego naczynia w normalnej formie lub na kamieniu.
Dziękuje za odpowiedż proszę jeszcze napisać w jakiej temperaturze i jak długo trzeba piec chlebek w piekarniku?
Trudno mi powiedzieć, jak pisałam wcześniej ten chleb piekłam zawsze w garnku. Zaczęłabym od 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyłabym do 190-200 i potem proponuję obserwować. Upieczony chleb powinien wydawać po puknięciu głuchy odgłos.
30 g zakwasu żytniego dokarmionego przed 10-12 godzinami – a skąd ten zakwas wziąć??
zakwas można dostać od kogoś kto regularnie piecze chleby na zakwasie, polecam tę stronę – http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/
Można też samodzielnie zrobić, choć to długotrwały proces. Tutaj opisuję krok po kroku…
http://www.cafebabilon.pl/2012/02/zakwas-zytni/
Nie jest to az tak skomplikowane. Wystarczy mąka zytnia typ 720 i woda. Wszystko jest dokladnie oisane na blogu Elizy Mórawskiej. Korzystalam z jej rad i zakwas zawsze wychodzil.
Szukam takiego garnka i jest ich mnóstwo na Allegro,czy może pani podpowiedzieć jakiej wielkości taki garnek kupić? 2l 3l 4?
mój ma 23 centymetry średnicy, wysokość 12-13 centymetrów
Czy może pani podpowiedzieć jakiej wielkości taki garnek kupić? Na allegro znalazłam bardzo wiele różnych.