W czasie pobytu w Gniewinie mieliśmy możliwość „obcowania” z produktami firmy Ole! Części z nich wcześniej nie znałam i prawdę mówiąc nawet nie wiedziałam o ich istnieniu. Jednym z tych produktów był Felisos – ser solankowy z różnymi dodatkami. Dzisiaj wykorzystałam jeden z nich: ser z czarnymi oliwkami w aromatycznej oliwie zaprawionej rozmarynem. Wyszło z tego niebanalne danie, zapraszam więc na zapiekany makaron ze szpinakiem…
SKŁADNIKI NA ZAPIEKANY MAKARON ZE SZPINAKIEM:
- 1/2 kg mrożonego szpinaku
- 15-20 dkg surowego boczku wędzonego
- duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku
- słoiczek FELISOS (ser solankowy z czarnymi oliwkami w oleju)
- 40 dkg makaronu
- 10 dkg startego parmezanu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zachować trochę wody z gotowania.
- Boczek pokroić na niewielkie słupki i wysmażyć na wolnym ogniu, następnie dodać osączony szpinak i smażyć do odparowania wody.
- Następnie dodać rozgnieciony lub roztarty czosnek, posolić do smaku i smażyć kilka minut na wolnym ogniu. Wlać jogurt, doprawić i ponownie chwilę dusić.
- Sos szpinakowy wymieszać z odsączonym Felisosem i makaronem. Jeśli całość będzie „za sucha”, można dodać trochę wody z gotowania makaronu.
- Naczynie żaroodporne posmarować oliwą – jak najbardziej należy wykorzystać oliwę odlaną z Felisosa.
- Makaron przełożyć do naczynia, posypać parmezanem. Wierzch również można skropić oliwą.
- Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 30 minut.
Zobacz inne moje propozycje na dania z makaronem.
3 komentarze
Wygląda pysznie! Uwielbiam wszystko, co zawiera w sobie szpinak.
mmmm… wiesz, co dobre!
tez lubię to danie:)