Dzisiaj przepis na drożdżowy chleb orkiszowy na maślance. Pyszny i pomimo użycia mąki pełnoziarnistej naprawdę lekki chlebek.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI NA CHLEB ORKISZOWY NA MAŚLANCE:
na dwie kesksówki
- 1 l maślanki
- 1 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka octu
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 10 dkg drożdży
- olej i mąka do formy
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże wymieszać z cukrem i 5 łyżkami mąki.
- Dodać letnią maślankę. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić.
- Ciasto wyłożyć do formy. Ja korzystam z silikonowych więc niczym ich nie natłuszczałam i nie wysypywałam. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Piec w temperaturze 200 stopni C, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze około 40-45 minut.
- Ja mniej więcej po pół godzinie wyrzucam bochenki z foremek i dopiekam na kratce.