Dzisiaj przedstawiam sałatkę, którą przygotowałam na święta. Wiem, że nie spodoba się wszystkim, ale ja się w niej zakochałam. Lekka i bardzo, bardzo odświeżająca. Dla mnie sałatka z bulgurem była świetnym uzupełnieniem mięsnego stołu, a w sezonie letnim do dań z grilla będzie idealna.
Zrobiłam ją trochę na wzór mojej wcześniejszej sałatki z owocem granatu. Sałatkę najlepiej zrobić tuż przed podaniem. Moja córka stwierdziła, że następnego dnia w sałatce można było wyczuć lekką goryczkę – podejrzewam, że to pomarańcze.
SKŁADNIKI – SAŁATKA Z BULGUREM:
- 1 szklanka drobnej kaszy bulgur
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 zielony ogórek
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 4-5 łyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Bulgur zalać wrzącą, osoloną wodą około 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykryć i odstawić na 15-20 minut.
- Selera opłukać, zdjąć skórkę i pokroić w plasterki.
- Ogórka przepołowić, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Natkę pokroić.
- Pomarańcze obrać i pokroić w cząstki. Kroić należy nad jakimś naczyniem, a by zebrać również sok.
- Sok z cytryny wymieszać z olejem, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Połączyć wszystkie składniki sałatki, dodać dressing i wymieszać.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
Bulgur uwielbiam wiec sałatka z pewnością przypadłaby mi do gustu 🙂