PLEŚNIAK LUB SKUBANIEC

Ciasto pod nazwą Pleśniak robiliśmy bardzo często w moim rodzinnym domu. Kiedy wyszłam za mąż, okazało się, że moja teściowa robiła bardzo podobne ciasto, lecz pod pod nazwą Skubaniec. Ciasto postanowiłam zrobić w ramach wygrzebywania starych domowych przepisów.

Jest to kruche ciasto przełożone dżemem lub owocami, z bezą z białek (do bezy można dodać posiekane bakalie). Na wierzchu jest druga warstwa ciasta kruchego – i tutaj jest zasadnicza różnica pomiędzy moim pleśniakiem a skubańcem mojej teściowej. Jeśli ciasto zostanie starte na tarce będzie to pleśniak, moja teściowa odrywa kawałki ciasta (skubie) i wtedy jest to skubaniec 🙂

Pomiędzy warstwami ciasta wykłada się owoce ze słoika lub dżem. Niestety taki sklepowy „dżem” nie bardzo nadaje się do tego celu – potrzebny jest taki własnoręcznie smażony bez dodatku żelfixów. Najlepiej wybierać te kwaśniejsze, bo wtedy świetnie komponują się ze słodką pianą z białek i słodkim ciastem. Ja osobiście najbardziej lubię domowy dżem z czarnej porzeczki, świetnie nadają się owoce agrestu ze słoika.

Ciasta na bazie ciasta kruchego to tradycyjne wypieki z mojego rodzinnego domu – zobacz inne propozycje.

SKŁADNIKI NA CIASTO PLEŚNIAK:

  • 5 jaj
  • 2 szklanki cukru, ja daję go zdecydowanie mniej
  • 250 g mocno schłodzonego masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • domowy dżem lub owoce ze słoika
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów lub migdałów (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, następnie dodaj żółtka, 1/2 cukru oraz śmietanę, wszystko posiekaj i szybko zagnieć ciasto.
  3. Ciasto podziel na dwie części i włóż na około pół godziny do zamrażarki.
  4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodawaj po trochę pozostały cukier i nadal ubijaj. Na koniec ubijania piana powinna być sztywna i lśniąca. Do piany dodaj drobno posiekane orzechy i delikatnie wszystko wymieszaj. 
  5. Jedną część ciasta zetrzyj na tarce i rozłóż równomiernie na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na ciasto wyłóż dżem lub owoce, następnie rozłóż pianę z białek.
  7. Na wierzch zetrzyj lub poskub drugą cześć ciasta.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C około 50 minut.

Kilka lat temu zajęłam się historią rodziny mojej mamy. Udało mi się odnaleźć sporo ciekawych informacji o przeszłości dziadków mieszkających na terenie obecnie należących do Łotwy – a tutaj to wszystko spisałam.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

  1. W moim domu też się je robiło. Ostatnio nawet rozmawiałyśmy o tym cieście z koleżanką z pracy, bo też zna je z dzieciństwa i sądziła, że nazwa "pleśniak" nie jest powszechną nazwą, raczej taką domową :).
    Pychota.

Zostaw komentarz