Pyszny, lekki chleb z otrębów owsianych na pełnoziarnistym żytnim zakwasie z dodatkiem ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Chlebek ma niski indeks glikemiczny, więc bez problemu mogą go jeść osoby z insulinoopornością oraz cukrzycy. Syci na długo i jest bardzo smaczny. Chleb dodatkowo nie zawiera pszenicy, więc jest doskonałym wyborem dla osób, które są uczulone na ten popularny w pieczywie składnik.
Inne moje wypieki znajdziesz tutaj.
SKŁADNIKI NA CHLEB Z OTRĘBÓW OWSIANYCH:
- 2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
- 500 g otrębów owsianych*
- 1 szklanka ulubionych ziaren (słonecznik, siemię lniane)**
- 1 łyżka soli
- 1,5 -2 szklanki letniej wody
- masło, do posmarowania formy
*ja używam otrębów firmy Melvit, kilka razy nacięłam się na takie w których było mnóstwo niejadalnych części
**możesz też dodać pestki dyni, pokruszone orzechy, złoty len, sezam a także czarnuszkę
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski włóż zakwas żytni, otręby owsiane, ziarna oraz sól. Wlej 1,5 szklanki wody i dokładnie wymieszaj za pomocą robota z końcówką w kształcie haka. Jeśli wolisz możesz składniki wymieszać za pomocą łyżki. W razie potrzeby dolej nieco więcej wody.
- Dno i boki foremki keksowej (ok. 25×12 cm) posmaruj masłem, włóż wymieszane ciasto, następnie wyrównaj. Foremkę przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrastania na 8-12 godzin.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C, wstaw keksówkę. Piecz 35 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190°C, piecz kolejne 20-25 minut. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia możesz bochenek wyjąć z keksówki i następnie piec go na kratce piekarnika – dzięki temu skórka jest bardziej chrupiąca.
- Aby sprawdzić czy chleb jest gotowy, należy popukać go lekko palcem – bochenek powinien wydawać głuchy odgłos.
- Chleb ostudź na kratce.