CHLEB Z OTRĘBÓW OWSIANYCH NA ZAKWASIE

Chleb z otrębów owsianych na zakwasie

Pyszny, lekki chleb z otrębów owsianych na pełnoziarnistym żytnim zakwasie z dodatkiem ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Chlebek ma niski indeks glikemiczny, więc bez problemu mogą go jeść osoby z insulinoopornością oraz cukrzycy. Syci na długo i jest bardzo smaczny. Chleb dodatkowo nie zawiera pszenicy, więc jest doskonałym wyborem dla osób, które są uczulone na ten popularny w pieczywie składnik.

Inne moje wypieki znajdziesz tutaj.

SKŁADNIKI NA CHLEB Z OTRĘBÓW OWSIANYCH:

  • 2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
  • 500 g otrębów owsianych*
  • 1 szklanka ulubionych ziaren (słonecznik, siemię lniane)**
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 -2 szklanki letniej wody
  • masło, do posmarowania formy

*ja używam otrębów firmy Melvit, kilka razy nacięłam się na takie w których było mnóstwo niejadalnych części

**możesz też dodać pestki dyni, pokruszone orzechy, złoty len, sezam a także czarnuszkę

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski włóż zakwas żytni, otręby owsiane, ziarna oraz sól. Wlej 1,5 szklanki wody i dokładnie wymieszaj za pomocą robota z końcówką w kształcie haka. Jeśli wolisz możesz składniki wymieszać za pomocą łyżki. W razie potrzeby dolej nieco więcej wody.
  2. Dno i boki foremki keksowej (ok. 25×12 cm) posmaruj masłem, włóż wymieszane ciasto, następnie wyrównaj. Foremkę przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrastania na 8-12 godzin.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C, wstaw keksówkę. Piecz 35 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190°C, piecz kolejne 20-25 minut. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia możesz bochenek wyjąć z keksówki i następnie piec go na kratce piekarnika – dzięki temu skórka jest bardziej chrupiąca.
  4. Aby sprawdzić czy chleb jest gotowy, należy popukać go lekko palcem – bochenek powinien wydawać głuchy odgłos.
  5. Chleb ostudź na kratce.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz